понеділок, 18 березня 2013 20:06

Феменки одержують по 1 тисячі євро на день?

Феменки одержують по 1 тисячі євро на день?
Фото: freethoughtblogs.com

Остання їхня акція відбулася у вівторок біля входу на площу Святого Петра, і довелося поліції зупиняти дівчат з Femen. Цю групу протесту - напівголих дівчат - стало звичним бачити у всіх великих містах Європи. У Ватикані були дві дівчини, вони зняли кофтинки, демонструючи напис на грудях "No more Pope" і прийнялися розмахувати димовою шашкою, з якої йшов дим пурпурного кольору. Поліцейський спробував прикрити дівчину курткою, але його зусилля були марними, тому знадобилося ще кілька поліцейських, щоб менше галантним способом переконати дівчат увійти до фургону.

Не перший раз дівчата з руху Femen роздягаються в Римі, вони зробили це в 2011 році, вимагаючи відставки уряду Берлусконі, і з'явилися знову в момент, коли конклав зібрався, щоб обрати Папу. У Парижі, де знаходиться їх "центр підготовки", дівчат вважають знаменитостями, їх розглядають як маленьку авангардну групу фемінізму шик. Може бути, саме тому власник театру в кварталі Goutte d'Or вирішив віддати їм приміщення, не попросивши жодного євро за оренду (Goutte d'Or - це не те місце, де добре провести романтичний кінець тижня, але це краще, ніж нічого) .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Феменки" одержують по 1 тисячі доларів на місяць, квартиру знімають за 20 тис грн

В Україні, де дівчата народилися, до них ставляться по-іншому. Минулої осені одна журналістка телевізійного каналу tv 1 +1 протягом місяця трудилася в групі і зробила цікаві відкриття. Вона зуміла проникнути в ряди групи і навіть брала участь у декількох акціях протесту з оголеними грудьми, як вона потім розповіла перед телекамерами. Як виявилося, діяльність групи Femen прекрасно оплачується. Кожна демонстрантка отримує тисячу євро на місяць, а ті, хто діє в Києві, отримують до 2500 євро (середня заробітна плата в Україні не перевищує 500 євро). У Парижі витрати вище, подейкують, що дівчата отримують по тисячі євро на день. Журналістка каже, що у неї склалися ясні уявлення про походження цього багатства. Активісткам Femen нібито платить американець Джед Санден (Jed Sunden), ділова людина, у якого є свої інтереси в Києві, а також двоє німецьких багатіїв. Дійсно, група добре організована, користується підтримкою по всій Європі і, ймовірно, скоро знайде підтримку в Канаді, Сполучених Штатах, Бразилії та Ізраїлі. Перший протест відбувся в 2008 році і був направлений проти юнацької проституції, але незабаром Femen почали займатися політичними, релігійними і навіть економічними питаннями - спочатку в Україні, а потім і за кордоном. Проблема полягає в тому, що ніхто ніколи не міг зрозуміти, в чому сенс їх акцій (один раз вони намагалися наздогнати російського патріарха на злітній смузі аеропорту в Києві). Іноді їхні гасла трохи нагадують вимоги чеченських бунтівників.

П'ять років тому в рядах Femen було тільки три студентки: Анна, Оксана та Інна. За два роки число активісток збільшилося до 320 чоловік: "двадцять з оголеними грудьми і триста повністю одягнених", як говорилося в ноті групи. Але минулої восени три посланниці заявили, що у них є армія чисельністю понад сто осіб, готова роздягтися в ім'я свободи на просторі від Лондона до Риму. Таким чином, рух Femen став найвпливовішим феміністським клубом Європи, принаймні, таке про них склалося уявлення. Їхня спільнота має свою сторінку в Facebook з тисячами контактів, екаунт у Twitter, сайт в інтернеті на трьох різних мовах. Там можна знайти фільми, інтерв'ю, футболки за 25 євро, фарбу для тіла (набір коштує 70 євро), курточки, кружки і перуки (від 20 до 60 євро). 7 березня, напередодні Міжнародного жіночого дня, книга, що розповідає історію руху Femen, з'явилася на полицях французьких книгарень, були святкування і тости в театрі Goutte d'Or. Природно, є й проблеми, пов'язані з арештами, скаргами та погрозами, особливо, коли протести проходять в Україні, в Росії і в Білорусії. Але коли справи складатимуться кепсько завжди знаходиться хтось, готовий назвати їх "дисидентками".

Зараз ви читаєте новину «Феменки одержують по 1 тисячі євро на день?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути