Ексклюзиви
понеділок, 03 вересня 2012 14:52

Давні слов'янки вплітали сережки у коси
20

Заміжні жінки традиційно носили намітки
Фото: Фото: Олена Власова
Дівчата заплітала волосся у косу
Одяг робили лише з натуральних тканин

"Цей одяг пошитий виключно з натуральних тканин. Сукня фарбована мареною, щоб мала ніжно-рожевий відтінок. На мені повсякденне вбрання дружини заможного давньоруського воїна, - розповідає 19-річна Юлія з рівненського клубу історичної реконструкції "Лодь". – На заможність вказують шість срібних кілець, які нашиті на шкіряний головний обруч. Прості жінки носили мідні прикраси".

У першу неділю вересня дівчина з друзями приїхала на фестиваль до історико-архітектурного комплексу в селі Пересопниця на Рівненщині, де було написане Пересопницьке Євангеліе. У давнину це було велике княже і торгове місто з достатньо високим, як на ті часи, рівнем життя.

Реконструктори розважають туристів у дерев'яній імітації княжої садиби ІХ-ХІ століття. 23-річний Віталій Щепанський грає на козі – музичному інструменті, що нагадує скрипку з трьома струнами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Львовом билися дивізійники СС "Галичини" з радянськими військами

На ногах у хлопця саморобні шкіряні черевики на зав'язках. Вбрання легке і водночас тепле – лляна сорочка та штани й вовняні свита, капюшон та плащ. Зверху на капюшон Віталій одягає шолом, який блищить на сонці.

"Тоді ж не існувало такого великого гардеробу, як у сучасної людини. Тканини виробляли небагато, тому її економили і одяг служив людям по кілька років, - каже реконструктор. – На шкіряному ремінці маю кілька прикрас-пряжок у формі ведмежих голів. А до пояса причеплений ніж та пісковик – спеціальний камінь для заточки леза".

У місцевому музеї на першому поверсі діє виставка прикрас, які цього року розкопали на території історичної Пересопниці. Деякі з них знайшли археологи, а інші - прості селяни, які обробляли свої городи.

Виставка давньоруських прикрас займає кілька полиць. В основному це браслети, сережки, пряжки та фібули – шпильки, якими застібали плащі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Черкаси пригнали БТР та кетчупом "малювали" поранення в бою

Прості жінки носили керамічні, скляні та мідні буси та кільця, а заможні – срібні та позолочені. Янтар тоді привозили з берегів Балтійського моря, бо про поклади бурштину на Поліссі слов'яни ще не знали.

Популярними кольорами скляних намистинок були голубий, синій, чорний та зелений. Керамічні були коричневими з жовтим або білим візерунком.

"Сережки у правому вусі носили виключно чоловіки, - розповідає науковий співробітник музею Оксана Жарська. – Жінки не проколювали мочки, а вплітали кільця у волосся біля скроні, потім це пасмо заплітали у зачіску. Вже до кільця чіпляли сережки, часто менші або більші кільця з трьома намистинками. Були й сережки-лунниці, які формою нагадують півмісяць - це один з жіночих символів".

Дівчата заплітали волосся у коси, а заміжні жінки повністю ховали його під наміткою. Показатися на людях з розпущеним волоссям вважалося непристойним. Зачіску під намітку жінка робила раз на 2-3 тижні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові Січові Стрільці і вояки УНР стріляли у поляків (ФОТО)

На шиї і жінки і чоловіки часто носили гривни – металеві скручені напівобручі. Тільки жіночі прикраси робили легшими та тоншими, а для воїнів гривна була ознакою благовоління князя або платою за вірну службу.

"Воїн носив свою гривну з гордістю, її не можна було продати чи передарувати. Так само в радянські часи дарували іменні годинники – як відзнаку для кращих", - додає Оксана Жарська.

Плащі трималися на плечах завдяки застібкам-фібулам. Вони могли мати будь-яку форму – на півмісяця, трикутну, круглу. До пояса жінки чіпляли гребінець, а чоловіки - ножі.

Жіночі браслети з металу інколи кували у вигляді змії – у знайдених екземплярах добре помітні голови з очима. Такі прикраси називали "змійовиками" і вважали оберегами.

Зараз ви читаєте новину «Давні слов'янки вплітали сережки у коси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути