Ексклюзиви
четвер, 21 жовтня 2010 17:10

До 2030 року на Марсі назавжди поселять першу групу людей

До 2030 року на Марсі назавжди поселять першу групу людей

НАСА та Управління перспективних досліджень МО США (DARPA) почали роботу над проектом Hundred-Year Starship, спрямованим на створення першого в історії людства космічного корабля з переселенцями на інші планети.

Люди, що опинилися на його борту, будуть знати, що вже ніколи не повернуться додому.

За словами Саймона "Піта" Уордена, директора Дослідницького центру НАСА ім. Еймса, Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору виділило $ 100 тис., а DARPA - мільйон.

"Двадцять років тому про таке можна було тільки шепотітися в темних коридорах під страхом звільнення", - зазначив Уорден на конференції Long Conversation, що відбулася у вихідні в Сан-Франциско.

У виданні Journal of Cosmology з'явилася стаття американських популяризаторів науки Дірка Шульце-Макуша і Пола Девіса, в якій пропонується відправити на Марс астронавтів без права повернення для створення першої постійної колонії.

Час від часу їм будуть присилати певні речі, але в цілому "марсіанам" доведеться піклуватися про себе самостійно: добувати воду, будувати житло, отримувати поживні речовини, налагоджувати процеси мінеральної та хімічної переробки. Іншими словами, вони стануть творцями марсіанської промисловості, яка в кінцевому рахунку закладе основу майбутньої колонізації. Крім того, це запорука того, що слідом за ними прийдуть й інші люди - хоча б довідатися про успіхи.

Тим самим буде усунута головна фінансова і технічна складність пілотованого польоту на Марс - доставка астронавтів додому.

Пол Девіс, космолог з Університету штату Арізона, не бачить в цьому нічого жорстокого.

"Подібна місія мало чим відрізнятиметься від експедицій перших білих поселенців в Америці, які залишали Європу практично без надії на повернення", - зазначив він.

Але спочатку доведеться розробити нові двигуни, які піднімуть ракету з мінімальними витратами пального і дозволять благополучно сісти на Марсі. Уорден сказав, що НАСА вже вивчає електричні силові установки. На його думку, перші поселенці з'являться на Місяці або Марсі до 2030 року.

"Ларрі Пейдж (співзасновник Google) запитав мене декілька тижнів тому, скільки це буде коштувати, і я сказав йому, що $ 10 млрд. Його відповідь була:" Чи зможете укластися в $ 1-2 млрд?" Отже, тепер йдеться лише про ціну питання ", - підкреслив Саймон Уорден.

Тим часом психологи і психіатри НАСА активно вивчають реакцію на тривалу ізоляцію й розлуку з близькими.

За матеріалами Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «До 2030 року на Марсі назавжди поселять першу групу людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути