субота, 02 січня 2021 23:46

Чому наприкінці ночі найчастіше люди бачать сни

Чому наприкінці ночі найчастіше люди бачать сни
Повільна фаза консолідує пам'ять, а швидкий сон здатен регулювати емоції та стимулювати творчість. Фото: pixabay

Найбільш емоційні та гіперасоціативні сни, як свідчить дослідження, сняться під кінець ночі.

В дослідах про те, як змінюються наші сновидіння, відповідно до фази сну, взяли участь 68 добровольців, пишуть 24 Новини.

Повільна фаза консолідує пам'ять, а швидкий сон здатен регулювати емоції та стимулювати творчість. Експеримент тривав 2 дні і добровольці прокидалися 4 рази протягом ночі та записували на диктофон те, що їм приснилося протягом 2-х годин сну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 напоїв для міцного сну

Кожен з учасників записав 5 цілісних снів за 8 пробуджень.

Наступного ранку учасники експерименту прослухали свої записи та заповнили спеціальну форму з конкретними питаннями щодо змісту та емоційного наповнення почутого. Проаналізувавши це, дійшли висновків, що сни, які виникали посеред ночі були більш реалістичними та стосувалися роботи, навчання та рутинних процесів. Сни під час глибокої ночі та під ранок, показували їх мрії, переживання та прагнення, при цьому, все це відбувалося в метафоричній та навіть химерній формі.

Якщо досліджувати це детальніше, то можна встановити, як фази сну впливають на когнітивні навички та творчий потенціал людини. Якщо експерименти продовжаться – через якийсь час ми зможемо розуміти, в який час найкраще пробуджуватися для ефективного запам'ятовування чи креативної роботи.

Не секрет, що повноцінний сон оновлює організм і допомагає провести продуктивно день. На такий відпочинок варто виділяти 7-9 годин на день. Науковці ж розповіли, що дадуть людині додаткові 29 хвилин сну. Це ключ до поліпшення повсякденного добробуту і продуктивності.

Зараз ви читаєте новину «Чому наприкінці ночі найчастіше люди бачать сни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути