середа, 27 травня 2009 16:24

Чим небезпечний фітнес

Чим небезпечний фітнес

Той, хто хоче зберегти молодість і здоров"я, відмовляється від шкідливих звичок і харчується збалансовано. Проте для досконалості цього замало. За гарною поставою і підтягнутими м"язами вирушають в спортклуб.

Заняття спортом - справа прекрасна. Але небезпечна. Найважливіше - не перестаратися. У спортзалах багато хто надривається. Перевтома, проблеми з суглобами, біль у спині і м"язах - неповний перелік результату тренувань. Часто проблеми виникають у тих, хто недавно прийшов в клуб або відновив заняття після тривалої перерви. Не тільки м"язи, весь організм в цілому ще не готовий до великих навантажень тому важливо правильно почати займатися. Багато хто нехтує розминкою, рветься відразу на тренажери. Це неправильно і небезпечно. Навантаження на нерозігріті м"язи ризиковане розтягненням і навіть розривом зв"язок і м"язової тканини.

Коли людина приходить в тренажерний зал, у неї є два шляхи - займатися самостійно або довіритися інструкторові. Майже в усіх клубах радять взяти особистого тренера. Він розрахує навантаження, запропонує програму тренувань і складе розклад занять. Тепер важливо не тільки не зупинитися в пориві до фізичної досконалості, але і не впасти посеред шляху з вивихом плечового суглоба, надірваною спиною або ще якоюсь неадекватною реакцією організму.

Якщо ви зважилися довіритися тренерові, то, перш за все, слід звернути увагу на його фізичну форму. Але спортивної фігури і накачаних м"язів замало, як і звання майстра спорту. Навпаки, спортсмени звикли до підвищених навантажень, для них нормально займатися, долаючи біль. І вони вимагають такої ж завзятості від клієнта. Часто через неправильне дозування навантажень відбувається загострення хронічних захворювань, іноді трапляються травми. Гарний тренер розпитає, чого ви чекаєте від тренувань, які у вас повсякденні навантаження, скільки ви спите, що їсте, чи займалися спортом, доступно пояснить, що, як і навіщо ви робитимете. Не дивлячись набурхливий розвиток фітнес-индустрії в країні, кваліфікованого персоналу в спортивних центрах не вистачає. Роботу інструктора часто оцінюють за одним показником - кількість проведених ним персональних тренувань. Клієнт додатково платить за послуги особистого тренера. Тому чим більше тренувань, тим більший прибуток клубу. А між тим інструктор в тренажерному залі або тренер з аеробіки повинні обов"язково пройти спеціальне навчання.

Головне - правильна техніка вправ. Одна з найпоширеніших помилок під час занять в тренажерному залі - неправильне навантаження на хребет, особливо на поперек. Дуже важливим є правильне положення спини під час присідань з штангою. При помилковій техніці є ризик зсуву диска хребта, утискання нерва, навіть грижі хребта. Силові вправи вимагають бездоганного виконання. Звичайно, їх частіше роблять чоловіки, вони і травмують себе більше, ніж жінки. Вони часто рвуться взяти вагу більшу, ніж можуть. Були випадки, коли менеджери, які ніколи не тримали в руках нічого важчого за авторучку, впускали важкі гантелі на ноги не лише собі, але і сусідові по залу.

Фахівці вважають, що для початківців краще недозайматись, ніж перезайматись. Навантаження можна збільшувати помалу і дуже поступово. Якщо на перших заняттях вас примушують терпіти біль, пояснюючи, що без болю нема ефекту, - не слухайте. Тренер вас перенавантажує. Відчуваєте біль під час тренування, зупиніться. Багато клубів проводять первинне тестування здоров"я клієнта. Експерти з фітнесу і лікарі вважають, що це повинно бути обов"язковою умовою для початку тренувань. Затверджених єдиних вимог до такого тестування немає. Десь запропонують зміряти пульс і тиск, десь проведуть повне обстеження, включаючи електрокардіографію. Але відповідальності за здоров"я клієнта клуб не несе. Тому, щоб виключити ризик, слід пройти обстеження у лікаря і принести медичний висновок в клуб. Обов"язково треба перевірити стан хребта, серцево-судинну систему, знати свій тиск. При захворюваннях печінки, варикозі, астмі, діабеті займатися можна, але попередньо обов"язково проконсультуйтеся з лікарем.

За матеріалами medinfo.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Чим небезпечний фітнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути