понеділок, 14 липня 2008 12:14

П"ять правил здорового серця

П"ять правил здорового серця

Прості речі і прості дії продовжують термін служби найважливішого мотора.

Їжа для серця

Правило 1. Їжте зелень, фрукти, зернові і продукти з мінімальною термічною обробкою.

Овочі-фрукти-зернові - це вітаміни і клітковина, які покращують роботу організму в цілому, уповільнюють розвиток атеросклерозу і відкладення холестерину на стінках судин. Риба, особливо жирна морська (форель, макрель, скумбрія, оселедець), надзвичайно багата поліненасичиними жирними кислотами. Північні народи, в меню яких морська риба займає важливе місце, страждають серцево-судинними захворюваннями майже в 2 рази рідше за інших. Останні дослідження довели, що регулярне вживання омега-3 зводить до мінімуму ризик раптової зупинки серця.

Тренування

Правило 2. Щодня займайтеся спортом, ходіть пішки, бігайте, катайтесь на велосипеді.

Тренування допомагають тримати в тонусі всі м"язи, включаючи серцеву. Під час фізичного навантаження швидше переробляється глюкоза, витрачаються речовини, які за законом підлоти відкладаються в самих проблемних місцях.

Є і спеціальні аеробні вправи для серця і судин. Це біг, ходьба, плавання. Головна умова - займатися не менше 30 хвилин за раз, в ідеалі - 40-50. У фітнес-клубі для цього є кардіотренажери: степпери (імітація ходьби по сходах), бігова доріжка, вело- і еліптичні тренажери. Не любите тренажери - катайтеся на велосипеді в парку, бігайте або просто ходіть пішки, ігноруйте ліфти. Стежте за пульсом: під час тренування він повинен дорівнювати 110-130 ударам в хвилину.

Алкоголь

Правило 3. Помірно вживайте алкоголь.

Мова не про те, що від вживання алкоголю потрібно зовсім відмовитися. Ключове слово - "помірність". Келих сухого червоного вина в день - скажімо, за обідом, в хорошій компанії - серцю тільки на користь. Червоне вино багате поліфеноламі - сильними антиоксидантами, що містяться у виноградних кісточках. За даними останніх досліджень, проведених в університеті Флоріди, помірний прийом алкоголю (1-7 порцій в тиждень) знижує ризик інфаркту і інсульту на 30%.

Проте вчені уточнюють: надлишок алкоголю набагато гірший, ніж повне утримання. Безпечна норма - 20 г в день в перекладі на чистий етиловий спирт. У винному еквіваленті це келих, в пивному - 0,33 л.

Струнка талія

Правило 4. Щоб мати здорове серце, важливо мати талію. В усякому разі, об"єм талії не повинен перевищувати об"єм стегон, які, у свою чергу, повинні уміщатися в середньостатистичне офісне крісло.

Без жартів, "правильна" вага дозволяє уникнути численних проблем із здоров"ям, які у результаті відбиваються на роботі серця. Талія більше 89 см - реальна загроза. Знайомий викладач медичного інституту називав це "жирним ланцюжком": дуже багато жирової тканини - відносна недостатність інсуліну - в крові підвищується концентрація глюкози (виникає цукровий діабет 2 типи) - підвищується рівень холестерину - виникає атеросклероз, підвищується тиск.

Причому найчастіше по такому ланцюжку розвиваються події у людей з абдомінальним ожирінням - тобто, коли жир відкладається в основному на талії. З цієї точки зору бути "грушею (талія вужча за стегна) " набагато краще, ніж бути "яблуком" (талія ширша за стегна). Треба робити талію!

Цигарки заборонені

Правило 5. Киньте палити.

Зазвичай в антирекламі тютюну показують просочені сажею легені. Насправді куріння шкодить і багатьом іншим органам, перш за все серцю. Будь моя воля, я б показав в антирекламі тютюну великий рубець, що залишається на серці після інфаркту. По даним ВОЗ, куріння - другий після атеросклерозу чинник, що приводить до ішемії.

medportal.ru

Зараз ви читаєте новину «П"ять правил здорового серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути