пʼятниця, 04 квітня 2008 17:34

Чим корисна кава

Щоденне вживання однієї чашки кави в день укріплює гематоенцефалічний бар"єр, захищаючи мозок від шкідливої дії холестерину. До такого висновку прийшли учені з Університету Північної Дакоти, які проводили експерименти на кроликах, повідомляє JournalOfNeuroinflammation.

Гематоенцефалічеський бар"єр - це фільтр між кров"ю і центральною нервовою системою, що захищає мозок від токсинів і мікробів, що потрапили в кровоносні судини. Попередні дослідження показали, що надлишок холестерину робить гематоенцефалічний бар"єр проникнішим, збільшуючи ризик розвитку старечого недоумства.

Дослідники під керівництвом Джонатана Гейгера (JonathanGeiger) годували кроликів їжею з високим вмістом холестерину. Крім того, деякі тварини щодня отримували воду, що містить 3 міліграми кофеїну (що еквівалентно одній чашці кави).

Через 12 тижнів, у кроликів, що отримували кофеїн, гематоенцефалічний бар"єр виявився значно міцнішим, ніж у їх побратимів, що вживали звичайну воду, повідомив Гейгер. Гістологічне дослідження мозку кроликів показало підвищення активності астроцитів - клітин мікроглії мозку, а також зниження проникності гематоенцефалічного бар"єру.

Нові дані можуть допомогти в боротьбі з хворобою Альцгеймера, при якій відбувається підвищення рівня холестерину в крові пацієнтів і, як наслідок руйнування гематоенцефалічного бар"єру, вважають учені, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Чим корисна кава». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути