четвер, 27 березня 2008 12:45

Великий живіт призводить до серйозних захворювань

Говорять, середньостатистичні американці не відрізняються високими розумовими здібностями. При цьому більше половини дорослих американців мають одну загальну рису - у них великі животи. Зв"язок між цими двома фактами виявила Рейчел Уїтмер з "KaiserPermanenteDivisionofResearch" в Окленді, штат Каліфорнія.

Відомо, що ожиріння, а особливо нижньої частини тулуба, спричиняє інсульти, хвороби серця і діабет. Виявляється, воно ж веде до розвитку важкого захворювання - недоумства, або деменції, встановили дослідники, які вперше виявили подібну взаємозалежність. Причому, жир, що накопичується в нижній частині живота, несе небезпеку не тільки людям з надмірною, але і нормальною вагою.

Дослідники ще в далекому 1972 року здійснили виміри у 6583 жителів Північної Каліфорнії у віці від 40 до 45 років і, як з"ясувалося 36 років опісля, у 16% з них розвинулася деменція.

І ось найцікавіша статистика: у тих, хто страждав надмірною вагою або ожирінням, ризик розвитку деменції зростав на 80% в порівнянні з людьми з нормальною вагою і звичайним рівнем жиру в нижній частині живота. Більш того, подібний ризик збільшувався до 230% у обстежених з надмірною вагою і великими животами і до 360% (!) - у людей, страждаючих ожирінням і які мають великі животи.

Хоча до кінця залежність ожиріння нижньої частини живота і розвитку деменції поки не встановлена і будуть потрібні нові дослідження, учені вважають, що в результаті складних процесів недоумство може виникати у літніх людей унаслідок впливу жиру в нижній частині живота на атрофію мозку. Причому згубна дія ожиріння на мозок починається задовго до того, як у пацієнта виявляються перші симптоми деменції, повідомляє Обзор.

Зараз ви читаєте новину «Великий живіт призводить до серйозних захворювань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути