Ексклюзиви
четвер, 04 листопада 2010 15:36

Біля статуї Сфінкса відкопали давню 132-метрову стіну (ФОТО)

У Гізі, поруч зі Сфінксом і трьома великими пірамідами, археологи розкопали велику ділянку стіни з глинобитних цеглин.

Колись стіна захищала цей великий меморіальний комплекс від пустельних вітрів, пише Компьюлента.

Згідно зі староєгипетськими текстами, стіну наказав побудувати Тутмос IV (1400-1390 роки до н. е.). Після довгого полювання у Ваді-ель-Жезлан (Долина оленів) неподалік від Сфінкса фараону приснився сон, в якому міфічна тварина з головою людини і тілом лева скаржилася на те, що задихається від пісків пустелі. Тоді величезна скульптура, до того часу вже наполовину занесена пісками, була очищена і захищена.

132-метровий фрагмент є частиною більш великої стіни, знайденої раніше на північ від Сфінкса. Він складається з двох ділянок. Перша, що становить 75 см у висоту і 86 м у довжину, простягається з півночі на південь уздовж східного боку храму Хефрена і Сфінкса. Друга (90 см, 46 м) - тягнеться зі сходу на захід по периметру храму.

З північної сторони висота стін сягає трьох метрів, а довжина - 12 м.

Крім того, знайдена ще одна стіна - теж зі східного боку храму. Це може бути залишок будівлі, в якій жили священики та чиновники, що відповідали за заупокійний культ Хефрена. Фараон помер приблизно в 2532 до н.е., але єгиптяни продовжували здійснювати обряди на його честь впродовж чотирьохсот років.

Раніше Gazeta.ua повідомляла, що єгипетські археологи виявили поховання віком у 4400 років. Воно розташоване на південь від некрополя, в якому поховані будівельники піраміди в Гізі.

Зараз ви читаєте новину «Біля статуї Сфінкса відкопали давню 132-метрову стіну (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути