середа, 07 липня 2010 20:25

У Єгипті розкопали 4-тисячолітні розписні гробниці

У Єгипті розкопали 4-тисячолітні розписні гробниці

У Єгипті під час розкопок стародавнього Мемфіса знайшли поховання епохи VI династії Стародавнього царства.

Археологи виявили дві висічені з каменю гробниці, багато розписані зсередини, що належали високопосадовий чиновникові Шендві та його синові Хонсю. Одна з них дійшла до наших днів нерозграбована: у ній знайшлися керамічні судини і багато інших похоронних дарів і атрибути для життя після смерті.

Розкопки в Саккарі, розташованій за 20 кілометрів на південь від Каїра, ведуться більше 150 років. Топонім "Саккара" походить від імені давньоєгипетського бога мертвих - Сокара. Саме в Саккарі археологи розкопують знаменитий некрополь столиці Стародавнього царства - Мемфіса. Раніше в Саккарі були знайдені поховання фараонів Тітки, Пепи і знаменита східчаста піраміда Джосера.

У березні цього року в Саккарі виявили поховання цариці VI династії на ім'я Бехену. Команда археологів під керівництвом Філіпа Коломбера з університету Женеви розкопала 25-метрову піраміду, всередині якої був розташований гранітний саркофаг цариці, прикрашений так званими "Текстами пірамід". Ці зразки давньоєгипетської релігійної та заупокійної літератури прославляли загиблого і повинні були захистити його від бід і нещасть в загробному царстві.

До VI династії належать фараони Тітки, Усеркар, два Пепі, два Меренкара. Останньою правила цариця Нітокріс, перша у світовій історії жінка-регент. Цілком ймовірно, її скинули. Після цього в країні настала смута, яка отримала назву Перший перехідний період.

Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «У Єгипті розкопали 4-тисячолітні розписні гробниці ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути