вівторок, 19 жовтня 2010 09:32

В Єгипті знайшли 4400-річне поховання впливового жерця

В Єгипті знайшли 4400-річне поховання впливового жерця

Єгипетські археологи виявили поховання віком у 4400 років. Воно розташоване на південь від некрополя, в якому поховані будівельники піраміди в Гізі.

Міністр культури Єгипту Фарук Хосні заявив у понеділок, що давньоєгипетське поховання було знайдено під час розкопок, які здійснювали співробітники Вищої ради старожитностей поруч з некрополем будівельників піраміди. У цьому похованні спочиває жрець на ім'я Раджі-Ка (Rudj-Ка, RWD-Ка). Поховання датується періодом V династії (бл. 2465-2323 рр.. до н.е.).

Доктор Захі Хавасс, генеральний секретар Ради старожитностей, розповів, що жрець за життя носив кілька титулів і був важливою фігурою при єгипетському фараоні.

Цей жрець, який проводив ритуальні очищення, служив культу Хафри (2520-2494 рр. до н.е.), династії фараона IV, який побудував другу за величиною піраміду в Гізі. Комплекс пірамід і посмертний культ Хафри продовжували існувати довгий час і після смерті знаменитого фараона завдяки спеціальній групі жерців і чиновників, яких щедро обдаровував правитель Єгипту, який жив у той час.

Поховання жерця - перша знахідка, зроблена археологами в цьому районі. За словами Хавасса, вона цінна завдяки унікальному архітектурному плануванню. Верхня частина поховання є спорудою з вапнякових блоків. Між цими блоками йде прохід, схожий на лабіринт, до головного входу в поховання. Сама похоронна кімната вирубана в крутій скелі.

Стіни поховання прикрашені розфарбованими рельєфами, на яких зображені жрець Ражді-Ка і його дружина напроти столу з жертвопринесеннями. На столі лежать хліб, гусак і м'ясо великої рогатої худоби. На іншому настінному розписі представлена сцена з повсякденного життя: Раджі-Ка пливе на човні і рибалить.

"Це поховання може виявитися першим серед безлічі інших поховань в цьому районі. Будемо сподіватися, що ми знайшли новий некрополь, призначений для важливих членів двору фараона ", - зазначив доктор Хавасс. Дослідник припускає, що область може стати продовженням західного некрополя Гізи.

Раніше повідомлялося, що німецькі археологи зробили нові знахідки на розкопках давньої Трої. Вони прийшли до висновку, що в бронзовому столітті ареал проживання людей не обмежувався територією фортеці. Троя виявилася набагато більше, ніж вважалося раніше.

За матеріалами Infox, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «В Єгипті знайшли 4400-річне поховання впливового жерця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути