середа, 30 червня 2010 15:05

Бактерії знаходять жертв за запахом

Бактерії знаходять жертв за запахом

Вчені з'ясували, як бактерії знаходять потрібні їм цілі, наприклад оптимальні місця мешкання. На думку дослідників, основним орієнтиром для мікроорганізмів є запах, який випромінюють об'єкти, які цікавлять організмів.

Дослідники протягом семи років аналізували геноми 450 груп бактерій і архей (одноклітинних організмів, що не мають ядра, які генетично розташовані однаково далеко як від бактерій, так і від ядерних організмів). Вчені з'ясували, що в ДНК більше половини з досліджуваних мікроорганізмів містяться гени, необхідні для хемотаксису - руху у напрямку градієнта хімічних речовин.

"Гени хемотаксису" включають гени рецепторів, що сприймають ті чи інші хімічні речовини, а також гени, що регулюють роботу білків, відповідальних за рух мікроорганізмів. Також у процесі хемотаксису задіяно безліч допоміжних білків. Загалом фахівці виділили 19 різних систем хемотаксису на підставі задіяних у процесі білків.

Результати генетичного аналізу дозволили вченим зробити деякі висновки щодо еволюції хемотаксису у мікроорганізмів. На думку авторів, перші хемотаксичні системи виникли у бактерій вже після їх відокремлення від архей і ядерних організмів. Пізніше археї "запозичили" у бактерій відповідні гени.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Бактерії знаходять жертв за запахом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути