понеділок, 21 червня 2010 13:03

Очистити Мексиканську затоку від нафти допоможуть бактерії - вчені

Очистити Мексиканську затоку від нафти допоможуть бактерії - вчені

Екологічна катастрофа, яка сталася в результаті вибуху бурової вишки Deepwater Horizon в Мексиканській затоці майже два місяці тому, не лише глибоко шокувала керівництво концерну BP, а й викликала розгубленість серед вчених та експертів. Досі всі спроби зупинити або істотно обмежити витік нафти з пошкодженої свердловини успіхом не увінчалися.

Концерн ВР заснував на своєму сайті в інтернеті спеціальний форум, на якому всі бажаючі - від університетів і промислових фірм до приватних осіб - можуть викласти свої рецепти порятунку Мексиканської затоки. На сьогоднішній день надійшло вже більше 25 тис. пропозицій. Деякі з них концерн ВР має намір навіть запровадити в життя, оскільки його власні ідеї видимого успіху не принесли.

Серед пропозицій є й такі екзотичні, як ідея заткнути свердловину на дні моря вибухом атомної бомби. Однак зупинити подальший витік нафти в море - лише одна частина завдання. Щось треба робити з тією нафтою, що вже витекла, а це десятки тисяч тонн.

Найбільш перспективною, і одночасно самої спірною, є ідея використання для біологічного розкладання нафти спеціальних штамів бактерій. Спочатку ці мікроорганізми сприймалися як якийсь курйоз - бактерії, що харчуються не білками або цукрами, а свічковим стеарином, парафіном, мінеральними маслами, відзначають вчені. Тобто рушійною силою самоочищення природи, її регенерації є бактерії. Значить, їх можна цілеспрямовано розводити і використовувати в потрібний час у потрібному місці.

Кілька вчених навіть висунули ідею доставляти в Мексиканську затоку відповідні бактеріальні культури цистернами. Однак цю ідею все ж таки відкинули. По-перше - надто дорого. А по-друге - незрозуміло, які саме бактерії оптимально підходять для вирішення поставленого завдання.

Разом з тим, багато експертів вважають, що оптимальний спосіб боротьби з нафтовою напастю - це не втручатися в природні природні процеси, які довели свою ефективність протягом багатьох мільйонів років.

Deutsche Welle

Зараз ви читаєте новину «Очистити Мексиканську затоку від нафти допоможуть бактерії - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути