четвер, 17 червня 2010 13:44

У Чорному морі може повторитися нафтова катастрофа

У Чорному морі може повторитися нафтова катастрофа

Екологічна катастрофа в Мексиканській затоці, яку називають "нафтовим Чорнобилем", може повторитися в Чорному морі. Таку думку висловили представники екологічних організацій у зв'язку з планами "Роснафти" та американської компанії Chevron почати розробку двох проектів на шельфі Чорного моря.

Сьогодні в присутності прем'єра Росії Володимира Путіна компанія "Роснафта" повинна підписати угоду про співпрацю з американською Chevron для розробки проектів "Вале Шатський" і "Туапсинський прогин". Першу ділянку "Роснафта" придбала в ході розпродажу активів ЮКОСу в 2007 році, Туапсинський - у 2003 році. Оцінювані запаси цих двох ділянок сумарно складають близько 5,3 млрд барелів нафти.

Тим часом російські екологи вважають, що подібні проекти є "знущанням над здоровим глуздом" і нагадують про аварії в Мексиканській затоці і в Тиморському морі біля узбережжя Австралії в серпні 2009 року.

"Все це говорить про те, що на сьогоднішній день не існує технологій навіть у провідних компаній в світі і вони не здатні ліквідувати розливи нафти в глибоководних умовах в найкоротші терміни", - повідомив директор Всесвітнього фонду дикої природи Росії Ігор Честін.

За його словами, те, що відбулося в Мексиканській затоці, показує, що навіть у регіоні, де зосереджена вся світова експертиза глибоководного буріння, - навіть у такому місці не вдається ліквідувати розлив.

"Що говорити про інші регіони, де, природно, немає ні знань, ні людей, ні інфраструктури. У Росії немає технологій глибоководного буріння, в принципі. Вони відсутні. Все це може призвести до аварій", - констатував Чесін.

Ігор Честін нагадав, що в США ряд компаній призупинив буріння і нафтовидобуток, крім того, оголошено мораторій на видачу нових ліцензій. При цьому компанії змушені виплачувати заробітну плату персоналу, незважаючи на простій.

BFM.ru

Зараз ви читаєте новину «У Чорному морі може повторитися нафтова катастрофа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути