середа, 21 жовтня 2009 11:04

Астрономи зробили фото галактики за 60 млн світлових років від Землі

Астрономи Європейської південної обсерваторії опублікували знімки спіральної галактики NGC 1448, на яких видно залишки двох вибухів наднових. Про це повідомляється на сайті ESO.

NGC 1448 розташовується на відстані 60 мільйонів світлових років від Землі. На знімках добре видно яскраве оточення навколо центру, що створюється великою кількістю молодих зірок. Так само на знімку помітні останки наднових: SN 2003hn у правому верхньому кутку у вигляді червонуватої плями і SN 2001el в центрі у вигляді синьої крапки. Вибухи цих наднових відбулися у 2003 та 2001 роках відповідно.

Фотографія є результатом обробки зображень, отриманих за кілька років спостережень. Основним інструментом для спостереження служив масив телескопів VLT, який розташовується в Чилі на горі Паранал. До складу масиву входять 8 телескопів, 4 з яких мають дзеркала діаметром 8,2 метра.

Для роботи VLT використовує так звану адаптивну оптику - систему, яка коригує спотворення, що вносяться до зображення атмосферою. Однією зі складових частин такої системи є потужний лазер, промінь якого дивиться в небо.

Зовсім недавно ESO опублікувало інші знімки, зроблені телескопом VLT. Мова йде про фотографії "зоряного котла" RCW 38 - регіону космосу, де молоді світила знищують один одного.

За матеріалом: Лента.Ру
Зараз ви читаєте новину «Астрономи зробили фото галактики за 60 млн світлових років від Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути