пʼятниця, 12 жовтня 2012 02:20

Астрономи сфотографували незвичайну смерть зірки

Астрономи, які працюють в чилійській обсерваторії ALMA, виявили навколо зірки в сузір'ї Скульптора незвичайну спіральну хмару речовини.

Автор: eso.org
 

Зірка R Скульптора розташована на відстані близько тисячі світлових років від Землі в однойменному сузір'ї.

Вона відноситься до особливого типу зірок - асимптотичної гілки червоних гігантів (AGB). На початку свого життєвого циклу такі світила мають масу від 0,8 до 8 мас Сонця (яке теж відноситься до цього типу). Після того, як такі зірки витрачають більшу частину свого ядерного палива, вони перетворюються в червоних гігантів і рясно викидають речовину в навколишній простір за допомогою сонячного вітру.

Саме на такій стадії знаходиться R Скульптора, зображення якої отримали астрономи. Її головною особливістю є незвичайно спіральне будова оточуючих шарів викинутої речовини. За словами вчених, воно пояснюється впливом на сонячний вітер R Скульптора невидимої зірки-компаньйона.

Астрономи розрахували параметри спіралі і встановили, що останній спалах, що викликала викид речовини, сталася на R Скульптора 1800 років тому і тривала протягом близько 200 років.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи сфотографували незвичайну смерть зірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути