неділя, 08 липня 2012 10:50

Обсерваторію в Карпатах почнуть реконструювати вже наприкінці липня

Обсерваторію в Карпатах почнуть реконструювати вже наприкінці липня
Відновити обсерваторію планують до 28 липня 2015 року. Фото: Gazeta.ua

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та Варшавський університет мають намір розпочати вже в кінці липня роботи з консервації колишньої астрономо-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван у Верховинському районі Івано-Франківської області.

Як повідомив у своєму виступі на парламентській асамблеї України та Польщі ректор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Ігор Цепенда в місті Яремче в суботу, під час консервації протягом року зроблять дах і створять умови для підсушування об'єкта.

На ці роботи Міністерство культури і національної спадщини Польщі, Варшавський та Прикарпатський університети виділили $100 тис.

Це перший етап спільного польсько-українського проекту з відновлення обсерваторії як науково-дослідного центру для вчених і студентів двох університетів і привабливого туристичного об'єкта.

Для його реалізації університети мають намір залучити грантові кошти в рамках програм транскордонного співробітництва Європейського Союзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давню обсерваторію на горі Піп Іван відновлять для студентів і туристів

Загальна вартість проекту $2 млн.

Відновити обсерваторію планують до 28 липня 2015 року.

Астрономо-метеорологічна обсерваторія на горі Піп Іван, або як її ще називають Білий Слон, знаходиться на висоті 2028 м над рівнем моря.

До червня 1941 року тут ще проводили метеорологічні дослідження. Потім німці вивезли металеві частини астрографа до Львова.

Далі приміщення закинули, місцеві жителі розтягли все, що мало якусь цінність, зокрема мідні листи з куполу і даху обсерваторії.

Після цього діяльність обсерваторії більше не відновлювали.

Зараз ви читаєте новину «Обсерваторію в Карпатах почнуть реконструювати вже наприкінці липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути