пʼятниця, 26 лютого 2010 15:46

Археологи знайшли унікальний палац останнього царя Риму

Археологи знайшли унікальний палац останнього царя Риму

У древньому місті Габіі в 20 кілометрах на південь від Риму археологи знайшли палац, який належав сімейству Тарквинія Гордого, останнього римського царя.

Теракотова черепиця, якою був вкритий дах палацу, прикрашена зображеннями Мінотавра. Це була емблема Тарквинія. Розкопано поки що лише три кімнати палацу, проте дослідники вже з упевненістю говорять про його небувалу для тих часів розкіш. Разом з тим помітні сліди його навмисного руйнування, - як вважають вчені, під час бунту проти Секста Тарквинія, царського сина, який правив Габіямі.

У підземеллях палацу виявлено вісім круглих поховальних камер. У них поховані, зокрема, п"ять мертвонароджених немовлят.

Цей палац - унікальна латинська будівля VI сторіччя до нашої ери, яка дуже добре збереглася до наших часів. Майже всі будівлі цієї епохи були згодом зруйновані самими римлянами, які зводили на їхньому місці нові. Однак палац Тарквінія опинився осторонь від місць подальшого розвитку міста.

За давньоримським істориком Титом Лівієм, Тарквіній Гордий (прозваний так за свою пихатість та тиранство) був сьомим і останнім царем Риму. Змучені його утисками, громадяни в 509 році до нашої ери скинули і вигнали його.

Останньою краплею, за переказами, стало зґвалтування його сином Секстом Тарквінієм доброчесної Лукреції, дружини вельможі Коллатіна. Не витримавши ганьби, Лукреція наклала на себе руки, і її родичі, Луцій Юній Брут і Публій Валерій Публікола, підняли повстання. Вигнавши Тарквинія, римляни поклялися ніколи більше не терпіти над собою необмеженої влади однієї людини і заснували Римську республіку. Секст Тарквіній був вбитий під час бунту в Габіях. Тоді ж, імовірно, був розгромлений і його покинутий палац.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли унікальний палац останнього царя Риму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути