Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2010 15:57

В Єрусалимі знайшли 1100-річну табличку з арабськими письменами (ФОТО)

Під час ремонту будинку в Старому місті Єрусалиму був знайдений фрагмент таблички з давніми арабськими письменами.

Власник будинку у єврейському кварталі Старого міста Єрусалиму запланував реконструкцію і, як того вимагає закон, запросив археологів обстежити його ділянку. Табличка була знайдена під підлогою будинку на глибині 1.5 метри.

Біла мармурова табличка представляє собою квадрат, розміром 10 на 10 сантиметрів. Професор Єврейського Університету Моше Шарон встановив, що вона датується 910 роком.

Вчені припускають, що запис був зроблений ветераном армії. Таким чином військовий хотів подякувати за землю, подаровану йому халіфом аль-Мухтадіром, якого в своєму записі він називає "еміром правовірних".

За словами археологів, табличка є надзвичайно цінною знахідкою, оскільки табличка може дати відомості про ті часи, коли Єрусалимом управляли з Багдаду - тодішньої столиці імперії Аббасидів. Табличка показує, як правителі нагороджували своїх військових і завойовували їхню лояльність.

Аббасиди завоювали Єрусалим після численних воєн з імперією Фатимідів в Єгипті. Аббасидські халіфи шанували Єрусалим, вважаючи його одним із святих міст мусульман.

Gazeta.ua за матеріалами Associated Press.

Зараз ви читаєте новину «В Єрусалимі знайшли 1100-річну табличку з арабськими письменами (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути