понеділок, 21 червня 2010 15:14

Японці винайшли відеокамеру, яка "бачить крізь стіни"

Японці винайшли відеокамеру, яка "бачить крізь стіни"

У Японії представлена відеокамера, здатна вести запис об'єктів, прихованих від звичайного зору за димом, туманом і навіть за тонкими стінами.

Рішення було створено дослідницьким підрозділом крупної японської телерадіомовної корпорації NHK і представлене публіці у рамках свого роду "дня відкритих дверей", регулярної виставки досягнень цього підрозділу.

"Майже-всевидяча" камера діє на кшталт радара, складаючи зображення з відбитих об'єктами хвиль міліметрового діапазону. Але на відміну від радарів, картинка виходить рухомою і на ній цілком можна розрізнити форми та рухи, скажімо, окремої людини. На жаль, до реальної телевізійної якості ще дуже далеко. Втім, вже на цьому етапі систему цілком можна використовувати для низки завдань - скажімо, військових, розвідувальних чи рятувальних.

Система загалом складається з випромінювача 60-гігагерцових хвиль, які легко проникають крізь дим, туман і мряку. Відбиті промені потрапляють на приймач, який з частотою 2,3 Гц сканує вхідні хвилі справа наліво і зверху вниз. Знаючи характеристики випромінювання, комп'ютер порівняно легко відтинає шум (наприклад, від розташованої між камерою і об'єктом стіною, якщо та не надто товста), і залишає на зображенні лише шуканий об'єкт.

Популярная механика

Зараз ви читаєте новину «Японці винайшли відеокамеру, яка "бачить крізь стіни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути