четвер, 12 травня 2011 13:44

Американські вчені створили вакцину проти СНІДу

Американські вчені створили вакцину проти СНІДу

Американські вчені з університету Орегона інституту вакцинної та генної терапії створили експериментальну вакцину, яка вперше дала можливість повністю очистити кров піддослідних мавп від вірусу, що викликає захворювання, подібне до СНІДу, повідомляє науковий журнал Nature.

Творці вакцини вважають, що випробування аналога цієї вакцини за участю людей можуть початися через три роки.

Вчені прищепили створену ними вакцину 24 здоровим макакам-резусам, яких потім заразили вірусом імунодефіциту мавп. Вчені вважають, що саме від нього походить вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), що викликає СНІД.

У результаті дії вакцини у 13 мавп розмноження вірусу було зупинено, так що навіть найчутливіші тести не змогли виявити його в крові. У 12 мавп захисний ефект зберігся через рік після того, як вони були щеплені. "Ми вважаємо, що вакцина дасть можливість тримати вірус під повним контролем або взагалі очиститися від нього", - заявив керівник дослідження, професор Луїс Пікер.

Також вчений зазначив, що наступним кроком стане випробування вакцини на людях. За його оцінками, випробування на людях можна буде почати через три роки.

Основою нової вакцини став широко поширений вид вірусу - цитомегаловірус. За допомогою генної інженерії він був змінений таким чином, що став виробляти так звані Е-клітини пам'яті, які спонукають імунну систему знищувати вірус імунодефіциту. Оскільки цитомегаловірус, потрапивши в організм людини, залишається в ньому назавжди, дія вакцини, як сподіваються вчені, буде постійною.

Нагадаємо, у доповіді Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка була оголошена минулого року на Віденській конференції зі СНІДу, зазначалося, що темпи зараження СНІДом в Україні наразі найвищі в Європі.

Зараз ви читаєте новину «Американські вчені створили вакцину проти СНІДу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути