середа, 16 лютого 2011 13:02

Через чиновників ВІЛ-інфіковані українці залишаться без ліків - The Washington Post

Через чиновників ВІЛ-інфіковані українці залишаться без ліків - The Washington Post

Експерти в галузі охорони здоров'я б'ють тривогу: в Україні, де й так вирує найсильніша в Європі епідемія ВІЛ, виникла небезпека погіршення ситуації через переслідування державою профільних груп і перебоїв з ліками, причину яких дехто бачить в "урядовій корупції".

"У найближчі місяці можуть померти тисячі людей", - пише газета The Washington Post з посиланням на експертів Associated Press.

За даними UNAIDS, носіями ВІЛ в Україні є 1,3% громадян у віці від 15 років і старші, тобто 360 тис осіб. Це найвищий показник у Європі. Проблеми з постачанням ліків почалися близько двох місяців тому, а тепер вичерпуються і запаси препаратів-замінників. За даними ВООЗ, заміна відсутніх ліків аналогами "прийнятна, але надзвичайно небажана", бо нова терапія може виявитися більш дорогою і менш ефективною, а також загрожує проблемами з підбором дозування. Як стверджують місцеві організації у боротьбі зі СНІДом, причина перебоїв в тому, що чиновники "вимагають у постачальників ліків відкати і піддають ризику життя тисяч людей, зокрема сотень дітей". Міжнародні організації, що займаються наданням допомоги хворим на СНІД, погрожують позбавити Україну фінансування до відновлення каналу поставок.

"Корупція в Міністерстві охорони здоров'я забирає життя, і, що ще жахливіше, життя дітей", - каже Дмитро Шерембей, представник Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ. Він стверджує, що уряд закуповує ліки за ціною, в 5-6 разів вищою за ринкову, бо співпрацює з посередниками, які налагодили "закулісні контакти з чиновниками з уряду". Інформацію про завищення цін підтверджує Всесвітній фонд з боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Міністерство охорони здоров'я не тільки відкидає закиди на свою адресу, а й заявляє, що "криза поставок насправді - позитивне явище, оскільки затримки дозволили уряду в цьому році залучити до тендера нових учасників, знизити витрати і закупити більше ліків для більшої кількості пацієнтів".

"Тим часом уряд направив співробітників прокуратури, щоб ті провели по всій країні обшуки в офісах груп взаємодопомоги для хворих на СНІД і відрядив міліціонерів для збору персональної інформації про наркоманів, які отримують метадонову замісну терапію", - повідомляє Associated Press. За даними агентства, на Сумщині представники влади відмовляли пацієнтам у дозі метадону доти, доки ті не відповіли на всі запитання, а в Одесі міліція розповіла сусідам чоловіка про його позитивний ВІЛ-статус. На якій підставі ведеться розслідування щодо груп взаємодопомоги, в Генеральній прокуратурі повідомити відмовилися.

Раніше повідомляли, глобальний фонд боротьби зі СНІДом може відмовити Україні у наданні $305 млн. на подолання ВІЛ/СНІДу через "пресинг" правоохоронців на партнерські організації фонду в Україні.

InoPressa

Зараз ви читаєте новину «Через чиновників ВІЛ-інфіковані українці залишаться без ліків - The Washington Post». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути