Ексклюзиви
понеділок, 11 квітня 2011 09:47

В Україні від серцевих хвороб помирає більше людей, ніж від СНІДу і раку разом узятих

В Україні від серцевих хвороб помирає більше людей, ніж від СНІДу і раку разом узятих

В Україні від серцево-судинних хвороб щороку вмирають більше людей, ніж від туберкульозу, СНІДу і раку разом узятих. Кожен третій інфаркт, за даними медиків, закінчується смертю пацієнта.

Цього тижня вітчизняні кардіологи намагалися привернути увагу держави до проблеми, зібравши на конференцію у Києві колег з усього світу. Адже для більшості країн Європи інфаркт уже не є смертним вироком. Утім, українська кардіологія і далі діє за схемами минулого століття.

Відділення інвазивної кардіології Інституту імені Стражеска - одне з небагатьох місць в Україні, де людей рятують від інфаркту цілодобово і по-сучасному. Втім, в масштабах України - це крапля в морі.

Спочатку хворому необхідно зробити каронарографію, тобто "карту" людського серця . Через стегнову артерію кардіолог вводить катетер аж до грудей пацієнта. Контраст зафарбовує судини навколо, і стає помітним бар'єр на шляху до серця, - коли судини звужуються і одного дня подача крові до серця блокується.

Згодом, у закриту бляшкою судину пацієнта кардіологи встановлять стент. Тоді кров знову буде повноцінно живити серцевий м'яз.

Стент - це металева конструкція у вигляді пружини. Його завдання - розширити звужену артерію. Для цієї операції не потрібно ані скальпеля, ані наркозу. В усьому цивілізованому світі її роблять з 1990-х років, і тільки для України це й досі розкіш.

Вартість каронарографії близько двох тисяч гривень, а встановлення стенту потягне на всі тридцять. Дозволити собі таке лікування може не кожен. Але утримувати інвалідів коштуватиме державі значно дорожче. Вчасно вставлений стент не тільки врятує, але й збереже країні працездатного громадянина. За оцінками фахівців, мова йде про 26 тисяч українців щороку.

Нагадаємо, 21 лютого в одній з московських лікарень помер рідний брат співачки Алли Пугачової - Євген. Смерть настала вранці в результаті серцевого нападу.

Зараз ви читаєте новину «В Україні від серцевих хвороб помирає більше людей, ніж від СНІДу і раку разом узятих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути