середа, 28 липня 2010 06:13

Європа вчиться в нас боротися зі СНІДом

  Ганна Довбах: ”В Україні вдалося знизити поширення ВІЛ серед молоді, зокрема наркоманів зі стажем менше двох років”
Ганна Довбах: ”В Україні вдалося знизити поширення ВІЛ серед молоді, зокрема наркоманів зі стажем менше двох років”

Україна найуспішніше протидіє поширенню синдрому набутого імунодефіциту в Європі та Центральній Азії. Такий висновок експертів Всесвітньої конференції з боротьби зі СНІДом, яка закінчилася у Відні.

— Рівень розповсюдження хвороби, рівень темпів зростання і рівень відповіді на епідемію — за цими параметрами оцінюють успішність країни в боротьбі зі СНІДом, — каже 33-річна Ганна Довбах із Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІДу в Україні. — Ми лідируємо в останньому. За кількістю поширення небезпечної недуги теж займаємо перше місце. За різними даними, інфіковані від 1,6 до 2 відсотків українців, і лише кожен п"ятий із них отримує необхідну медичну допомогу. Найгірша ситуація в Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській, Херсонській, Одеській областях. У Росії нижча розповсюдженість хвороби, але там її значно гірше виявляють. На такому тлі Європа виглядає досить благополучно. Але в останні роки там, здається, всі розслабилися й припинили користуватися презервативами. Це і спровокувало нову хвилю поширення ВІЛ.

Європа вчиться в нас боротися зі СНІДом. Насамперед — у групах ризику: серед ін"єкційних наркоманів, жінок, задіяних у комерційному сексі, геїв, ув"язнених. В Україні вдалося знизити поширення ВІЛ серед молоді, зокрема наркоманів зі стажем менше двох років. Цьому сприяли комплексні програми Міжнародного альянсу: роздачі шприців, презервативів, інформаційних матеріалів, швидкі тести на ВІЛ, на інфекції, що передаються статевим шляхом, доступ до замісної терапії та лікування. Вони охоплювали понад 200 тисяч наркоманів за рік.

Кожен п"ятий отримує необхідну медичну допомогу

Європейці також цікавляться нашою концепцією продовження життя залежного від наркотиків. Ми пропонуємо людині можливість не інфікуватися, щоб не вмерти від СНІДу чи гепатиту. У подальшому вона може без примусу прийняти рішення відмовитися від наркотиків. Є й інформативні програми. Наприклад, наркозалежний розповідає приятелеві певну інформацію про СНІД, той здає "екзамен" у нас, і обидва отримують чисті шприци і презервативи.

Зараз ви читаєте новину «Європа вчиться в нас боротися зі СНІДом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути