Ексклюзиви
четвер, 07 жовтня 2010 15:08

ВІЛ-інфікованих українців щороку більшає на 10%

ВІЛ-інфікованих українців щороку більшає на 10%

В Україні щодня реєструються 48 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію. Про це сьогодні на прес-конференції у четвер, 7 жовтня, повідомила голова Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІД та іншим соціально-небезпечним хворобам Міністерства охорони здоров'я України Світлана Черенько.

"На жаль, Україна поки не може пишатися тим, що взяла епідемію ВІЛ/СНІД під контроль. Кожен день ми реєструємо 48 нових випадків ВІЛ-інфекції у молодому віці. З кожним роком збільшується кількість нових випадків приблизно на 10%. Це все свідчить про те, що наші заходи щодо зміни ризикованої поведінки молоді на безпечну поки малоефективні, тому первинна профілактика ВІЛ/СНІДу сьогодні є одним із пріоритетних напрямків державної політики протидії ВІЛ/СНІДу", - сказала Черенько.

У свою чергу координатор системи ООН, постійний представник ПРООН в Україні Олів'є Адам додав, що згідно з офіційною статистикою в Україні на обліку перебуває приблизно 167 тисяч осіб ВІЛ-інфікованих, із них 33 тисячі - хворі на СНІД. "На жаль, це тільки верхівка айсберга. Ця статистика не відображає реальної ситуації, оскільки 7 із 10 ВІЛ-позитивних людей не знають про свій статус", - зазначив він.

За його словами, в України реальна кількість ВІЛ-позитивних і хворих на СНІД може дорівнювати 360 тисячам, що становить приблизно 1,33% від кількості дорослого населення країни. "Ці дані свідчать про найактивнішу і найшвидшу епідемію ВІЛ в Європі. Також ми бачимо підйом кількості інших захворювань, що передаються статевим шляхом. І особливо це стосується молоді. Це значить, що наша профілактика не працює", - зазначив Адам.

На його думку, головними профілактичними заходами для припинення поширення ВІЛ/СНІД мають стати регулярне тестування на ВІЛ-інфекцію, а також використання презервативів при статевих контактах.

Нагадаємо, на добродійному аукціоні у Києві було зібрано 3 мільйони доларів на боротьбу зі СНІДом. Аукціон відбувся 3 жовтня під час добродійної вечері, організованої Фондом Олени Пінчук "АнтиСНІД", на честь приїзду 42-го Президента США Вільяма Клінтона, який прибув до України на запрошення Віктора і Олени Пінчуків.

За матеріалами УНІАН, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «ВІЛ-інфікованих українців щороку більшає на 10%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути