четвер, 27 червня 2013 17:01

Американські винищувачі літатимуть уздовж Дніпра

30 червня в небі над територією України з'являться 27 літаків з Великої Британії. Їх пілотуватимуть власники - члени британського авіаційного клубу "Air Squadron". Один із них - Його Королівська Високість Принц Майкл Кентський. Він - двоюрідний брат Королеви Єлизавети ІІ.

Через польський Жешув літаки прибудуть до Львова, а наступного дня полетять до столиці. Серед літальних засобів - 12 раритетних, 1930-1940-х років. Будуть представлені американські винищувачі того періоду P-51D "Мустанг", навчальні літаки Королівських ВПС Великої Британії DH-82 "Тайгер Мот", навчально-бойовий літак СРСР Яковлєв Як-11, пасажирський літак-біплан 30-х років DH-84 "Дрегон", легкі навчальні та зв'язкові літаки "Пайпор Каб" та "Супер Каб".

Винищувач Як-3 вперше з лютого 1945 року буде літати в небі України. Також у делегації 15 легких літаків 1960-1990-х років. З 2 до 4 липня літаки буде представлено в Державному музей авіації біля міжнародного аеропорту "Київ" (Жуляни). Музей підготував велику програму для відвідувачів - Фестиваль ретро-літаків. У програмі як статичний показ, так і в останній день фестивалю - показові польоти. Також 3 липня близько другої дня кияни зможуть спостерігати проліт уздовж Дніпра. У цей час літаки повертатимуться зі спільних польотів британських та українських льотчиків на базі військової частини Повітряних сил у Василькові.

"Вони пролітатимуть вздовж Дніпра над усіма мостами, Трухановим островом. Дуже добре цей політ буде видно з оглядового майданчика біля Музею Великої Вітчизняної війни. Це буде дуже видовищний політ", - зазначив представник музею.

Підготовка до заходу, за словами організаторів, почалася ще в січні 2012 року. Головною перешкодою була відсутність дозволу на використання в Україні авіабензину, що містить свинцеві добавки.

Цьогоріч 14 травня Верховна Рада прийняла зміни до відповідного закону, згідно з якими щорічно дозволяється завозити 1 тисячу тонн цього палива, що дозволило проведення польотів. У вільний від польотів час унікальні літаки будуть доступні для наземного показу. У ці дні музей працюватиме з 10.00 до 21.00.

Проведення фестивалю вплине на розклад роботи аеропорту. В цей час буде закрито повітряний простір, і деякі рейси можуть бути затримані.

Зараз ви читаєте новину «Американські винищувачі літатимуть уздовж Дніпра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути