Ексклюзиви
четвер, 26 грудня 2019 19:33

Яку породу собак вибрати для охорони будинку: поради експерта Бута Дмитра Сергійовича

Професійний кінолог Дмитро Бут радить, як вибрати собаку для охорони будинку. В останні роки найбільш поширеними домашніми тваринами, на яких можна покластися і які можуть забезпечити вашу безпеку, є сторожові собаки. Бут Дмитро Сергійович нагадує, що породи сторожових собак - це особливі собаки, які використовуються для захисту людей і майна від небезпеки. Вони відомі тим, що добре ладнають з людьми і завжди будуть поруч з вами, щоб захистити від небезпеки. Вони не тільки хороші супутники, а й чудові захисники, які люблять вас від всього серця.

Однак сторожові собаки мають і вищий рівень інтелекту, ніж інші собаки, що в поєднанні з чудовою фізичною формою робить їх прекрасними охоронцями. Однак найважливішим є беззастережна любов вашої собаки до вас, нагадує Бут Дмитро Сергійович. Коли хтось пробереться до вашого будинку, така собака сміливо віддає своє життя, щоб захистити вас. Існують різні види порід сторожових собак, які ви можете вибрати для охорони себе і своєї сім'ї.

Доберман пінчер

 

Це собака середнього розміру і "квадратної" статури, з м'язистим і компактним тілом. Його голова подовжена і виглядає як тупий клин. З його спортивною статурою, обтічною шерстю, укороченими вухами і купейним хвостом, ця порода виглядає вельми аристократично, зауважує Дмитро Бут. Цей розумний і енергійний пес чудово підходить для собачих видів спорту, військової та поліцейської роботи, а також як прекрасний супутник. Регулярні фізичні вправи є обов'язковими для них, нагадує Бут Дмитро Сергійович.

Дуже чутливий і чуйний за своєю природою, доберман, як правило, насторожено ставиться до незнайомців. Без сумніву, заявляє Дмитро Бут, це чудова собака-охоронець. Доберман відомий ще й як одна з п'яти найрозумніших порід собак у світі. Отже, ці собаки пильні, безстрашні та дуже прив'язані до своїх господарів. Вони дуже популярні завдяки своїй вишуканій зовнішності, а сусіди і незнайомці, як правило, їх бояться. Бут Дмитро Сергійович нагадує також, що добермани досить чутливі до холодної погоди.

Ротвейлер

 

Порода ротвейлер дуже цілеспрямована від природи, є популярним варіантом завдяки своєму бажанню допомагати і рятувати. Ці собаки традиційно захищають і пасуть худобу, вважаються справжніми сторожами. Ротвейлер дуже розумний і прив'язаний до своїх господарів. Ця порода зазвичай недружелюбно зустрічає незнайомців, зазначає Бут Дмитро Сергійович. Вони швидко вчаться, сильні та стрімко рухаються порівняно з іншими собаками. Це порода середнього розміру, з потужною статурою.

Ротвейлер має силу, необхідну для того, щоб загнати худобу в потрібне місце, а його біг дає враження могутності й упевненості. Будучи самовпевненим від природи, він схильний бути і впертим, нагадує Дмитро Бут. Ротвейлер захищає, якщо розуміє, що його родині погрожують, але цей захист може бути надмірним, тому цей тип породи вимагає регулярних вправ, належної підготовки та соціалізації. Він стає вірним опікуном або членом сім'ї, зазначає Бут Дмитро Сергійович.

Як відучити собаку гризти все підряд

 

Відомий кінолог Бут Дмитро Сергійович говорить про причини, за якими собака все гризе, а також як із цим справитися. Щоб навчитися стримувати цуценя від укусу, потрібно, в першу чергу, терпіння - як самого господаря тварини, так і його собаки. Поговоріть з будь-яким власником собаки, який мав задоволення пережити той період, коли у цуценяти ріжуться зубки, і ви почуєте про те, як цей втрачений момент навчання привів до пережованого взуття та перекушених проводів. У собаки є один захисний механізм - кусати. Тому вкрай важливо, щоб цуценята навчилися зупиняти себе і обмежувати силу свого укусу.

Гострі зуби цуценят сигналізують про фазу відлучення від грудей через хворобливі відчуття, що отримує їхня матір. У першу чергу, ваше цуценя повинне зрозуміти, стверджує Дмитро Бут, що коли воно кусає в повну силу, то робить помилку. Якщо ваше цуценя кусає вас під час гри, то відверніться від нього. Використовуйте позитивне підкріплення - коли ваше цуценя грає правильно, тобто без укусів - гра триває. Заохочуйте поведінку, яку ви хочете побачити.

Приділяйте собаці увагу

Пам'ятайте: не лайте і не карайте цуценя за те, що воно вас укусило. Просто дайте йому знак, що його укуси заподіюють вам біль, вважає Бут Дмитро Сергійович. Як це зробити? Ви можете пищати, кричати, в цілому - видавати високі звуки. Якщо цуценя не реагує і продовжує кусати, то ви можете залишити його на 1-2 хвилини одного в кімнаті. Дайте йому можливість трохи подумати і заспокоїтися. Але не перестарайтеся з часом - м'яко і ніжно погладьте його, показавши тим самим, що ви незадоволені тільки силою його укусу, а не його існуванням в цілому, і продовжуйте гру.

Надайте цуценяті альтернативи - дайте йому свою спеціальну іграшку, яку воно могло б всмак погризти. Однак будьте обережні та давайте вашому собаці тільки ті кістки, які продаються в зоомагазинах спеціально для жування. Не давайте йому звичайні кістки, застерігає Дмитро Бут, що залишилися після їжі, або курячі крильця, так як вони можуть розколотися і нанести серйозну травму вашому собаці.

Можливо, вашій собаці просто не вистачає фізичної активності - частіше її вигулюйте. Якщо вона нагризеться гілок на вулиці, то не буде задовольняти цю свою потребу меблями. Краща тут порада - награтися з ним так, щоб цуценя повернулося додому втомленим. Та й вам буде корисно порухатися, зауважує Бут Дмитро Сергійович. Також виключіть ті проблеми, які можуть викликати неспокійне жування всього підряд: собаки можуть робити це, щоб зняти занепокоєння від самотності.

Визначте поведінку собаки

Щоб допомогти вашій собаці зрозуміти різницю між речами, які вона повинна і не повинна жувати, важливо не вводити її в оману, пропонуючи пожувати речі, які ви збираєтеся викинути, такі як старе взуття і подушки. Несправедливо очікувати, що ваша собака зрозуміє, чому одні туфлі жувати можна, а інші - ні, зазначає Бут Дмитро Сергійович.

Деякі цуценята люблять жувати брудну білизну - цю проблему найлегше вирішити, складаючи брудну білизну в закритий кошик. Крім того, нагадує Дмитро Бут, деякі собаки люблять робити набіги на відро для сміття і жувати викинуті гігієнічні серветки і тампони. Це може бути дуже небезпечно. Якщо собака з'їдає предмет гігієни, він може розширюватися при проходженні через травну систему. Викидайте ці предмети в контейнер, недоступний для вашої собаки. Більшість молодих собак виростають з такої поведінки у міру дорослішання, вважає Бут Дмитро Сергійович.

Як правильно годувати собаку

 

Кінолог і собачник Дмитро Бут розповість вам про те, як правильно і чим саме годувати собаку, щоб вона росла здоровою і розумною. Дієта і харчування є важливими компонентами для того, щоб ваша собака залишалася здоровим членом вашої родини на довгі роки. Отже, скільки ж їжі потрібно давати собаці в день, крім того, що приблизну кількість можна встановити і дослідним шляхом у кожному конкретному випадку? Є деякі універсальні поради, каже Бут Дмитро Сергійович.

Більшість людей годують своїх собак сухим кормом або консервами. Ці продукти містять всі поживні речовини, необхідні собакам для підтримки здоров'я. Перевірте інгредієнти і рекомендації по годівлі. Якісні комерційні корми для собак строго регламентовані та пройшли ветеринарну перевірку. І якщо ви даєте собаці куплений в зоомагазині собачий корм, то на пачці завжди написано, якого розміру повинна бути одна порція щодо величини собаки. Чому це важливо? Та тому, відповідає Дмитро Бут, що корм являє собою баланс необхідних собаці елементів.

Графік харчування для собак

Хоча немає строгого правила щодо того, як часто собака повинна їсти, як правило, два рази на день - це оптимальний графік, зауважує Бут Дмитро Сергійович. Вранці собака отримує необхідний заряд енергії на день, а ввечері - його заповнює. Однак важливіше, ніж частота годування, є розмір порції їжі. Розмір порції може варіюватися залежно від породи, віку і стану здоров'я собаки. Собаки з медичними проблемами або особливими харчовими потребами можуть потребувати спеціальних графіків годування. Поговоріть з вашим ветеринаром про потреби харчування вашої собаки.

Якщо собака часто бігає і грається, то порцію можна і збільшити, вважає Бут Дмитро Сергійович. Однак якщо собака не схильна до активності, то навпаки, знижуйте кількість їжі, щоб не допустити ожиріння - вага собаки повинна залишатися незмінною. Якщо почалася жарка пора року, то собакам, знову таки, потрібно менше їжі, оскільки вони менше рухаються. А ось взимку вашому чотириногому другу знадобиться багато їжі, яку вони конвертують в тепло власного тіла.

Собаки і цуценята великих порід мають інші потреби в харчуванні, ніж собаки та цуценята дрібних пород. Оскільки цуценята швидко ростуть, їм потрібно більше їжі, ніж дорослим собакам. Харчування цуценят має вирішальне значення для створення основи для майбутнього зростання, а також для розвитку їхніх кісток і органів. Цуценята повинні мати певну кількість кальцію в своєму раціоні, в іншому випадку у них можуть розвинутися захворювання кісток. Цуценята потребують невеликих, частих годівель. Протягом перших кількох місяців життя цуценят їм буде потрібна невелика кількість їжі протягом дня, оскільки вони переходять з молока матері на тверду їжу. Починаючи приблизно з чотирьох місяців, цуценятам можна почати давати їжу три рази на день, і після цього перейти до годування два рази на день, радить Бут Дмитро Сергійович.

Збалансований раціон

У пріоритеті все ж повинні бути натуральні харчові продукти - тільки вони забезпечать здоров'я вашому вихованцю, вважає Дмитро Бут. І запам'ятайте, що сухі корми і натуральні продукти ні в якому разі не можна змішувати в рамках одного раціону. Це може привести до проблем з травним трактом і проблем зі стільцем.

Собаки не є хижаками в точному значенні цього слова, тому м'ясо цілком може становити більшу частину їхнього раціону, проте поживні речовини собаки можуть отримувати з зерна, фруктів та овочів. Вони можуть бути цінним джерелом необхідних вітамінів, мінералів і клітковини. Тому добре збалансована собача їжа буде містити м'ясо, овочі, зерно і фрукти. Що точно не можна порадити, зазначає Бут Дмитро Сергійович, так це вегетаріанську дієту для домашніх тварин, щоб уникнути дефіциту необхідних речовин в раціоні та пов'язаних з цим захворювань.

Зараз ви читаєте новину «Яку породу собак вибрати для охорони будинку: поради експерта Бута Дмитра Сергійовича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути