субота, 15 листопада 2008 18:07

Яка музика стимулює кровообіг

Яка музика стимулює кровообіг

Прослуховування улюблених композицій може принести користь серцево-судинній системі - до такого висновку прийшли кардіологи з медичної школи університету Меріленду (UniversityofMarylandSchoolofMedicine). Учені заявляють, що їм вперше вдалося показати зв"язок між "слуховими" емоціями і кровопостачанням на фізіологічному рівні.

Для участі в "музичному" дослідженні були відібрані некурящі добровольці (70% - чоловіки, 30% - жінки), середній вік яких склав 36 років. Всі вони піддавалися вибірковому спостереженню на кожній з чотирьох стадій експерименту.

У першому раунді учасникам давали прослуховувати мелодії, які вони самі відзначили як улюблені, а в другому, навпаки, піддавали невеликим тортурам - примушували слухати дратівливі композиції. Третій етап випробувань полягав в прослуховуванні спеціально відібраної релаксаційної музики, в ході четвертого показували комедійні відеозаписи - посміятися.

У всіх випадках учені фіксували емоційний стан піддослідних, а в ніч перед прослуховуванням - робили контрольні виміри розширення судин (flow-mediateddilation).

Останній тест мав за мету вимірювання ультразвуком пропускної спроможності плечової артерії. Що, у свою чергу, допомагає визначити, як внутрішня поверхня кровоносних судин реагує на подразники - ліки, наприклад, або "природні" фізіологічні зміни, пов"язані з проявом емоцій. Чим ширший "протік" - тим краще для організму.

Що ж з"ясувалося? Після прослуховування радісної музики діаметр судин піддослідних збільшився в середньому на 26% в порівнянні зі "звичайним" станом, а після дратівливої - зменшився на 6%. Гумористичний і розслабляючий сеанси також пішли на користь - перший підвищив пропускну спроможність на 19%, а другий - на 11%.

До речі, цікаві люди ці американці: найбільш "позитивною" мелодією для них виявилася кантрі. Зате хеві-метал майже всім добровольцям очікувано доставив проблеми. Втім, на думку керівника експерименту Майкла Міллера (MichaelMiller), для іншої групи учасників результати могли б опинитися якщо не протилежними, то сильно відмінними.

У чому тут секрет - не зовсім зрозуміло. "Словами це не опишеш, оскільки у кожному окремому випадку відчуття дуже індивідуальні. Для одного це може бути ритм, а для іншого - щось ще, але серцево-судинна система ясно реагує на музику", - пояснює свою позицію американець.

Результати дослідження були представлені на щорічній науковій сесії Американської кардіологічної асоціації (AmericanHeartAssociation) в Новому Орлеані, повідомляє Membrana

Зараз ви читаєте новину «Яка музика стимулює кровообіг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути