щодня споживайте не менш як 400 г овочів та 300 г фруктів;
вилучіть з раціону гострі приправи, соління і страви, насичені тваринними жирами, солодкі і мучні вироби;
введіть у харчування повноцінні білки - сир, м`ясо, рибу, вуглеводи, багаті на клітковину, жири, що містять поліненасичені жирні кислоти - соняшникову чи кукурудзяну олію;
готуючи їжу, віддавайте перевагу варінню і запіканню;
збагатіть організм кальцієм (молоко, сир, йогурт, нежирні молочні продукти, риба і морепродукти), магнієм (гречка, пшоно, овес, горох, соняшник, петрушка, хрін, гарбуз, картопля, буряк), калієм (абрикоси, курага, родзинки, чорнослив, чорна смородина, редька).
Щоб тиск не піднімався:
уникайте психоемоційних та фізичних перевантажень у професійній роботі та побуті;
відрегулюйте свій режим праці і відпочинку, щоб не допускати перевтоми і виснаження;
відмовтеся від шкідливих звичок (куріння, зловживання алкоголем);
не допускайте надмірної маси тіла;
необхідні динамічні навантаження невисокої інтенсивності до 3-5 разів на тиждень протягом 30-45 хвилин. Це можуть бути прогулянки пішки, плавання, їзда на велосипеді, катання на лижах, робота у саду чи на городі, повідомляє УНІАН.
Коментарі