середа, 23 липня 2008 08:47

Як впоратися з апатією після відпустки

Як впоратися з апатією після відпустки
Частенько після відпустки закрадаються похмурі думки: "Все краще залишилося позаду, а попереду - безпросвітна волинка завдовжки у рік." Стан цей знайомий багатьом. Психологи називають його післявідпускним синдромом.

- Адаптація пройде легше, якщо ти повернешся з подорожі за 2-3 дні до виходу на роботу. В день приїзду додому гарненько виспися і відпочинь. Перший час після відпустки постарайся не допускати конфліктних ситуацій ні удома, ні на роботі.

- Після виходу з відпустки не завантажуй повністю свій робочий час. Озирнися, проаналізуй, що змінилося за час твоєї відсутності, проглянь пошту, що накопичилася.

- У перший робочий день прагни не ухвалювати відповідальних рішень, не призначай важливих зустрічей. Щоб цей день пройшов в  спокійному режимі, розплануй всі справи, не дозволяй співробітникам відразу звалити на тебе всі проблеми. Кожну годину роби десятихвилинну перерву (але не перекур!).

- Не злися на керівника і співробітників за їх неадекватну поведінку, можливо, що їм теж непросто після відпустки. Спробуй стати центром гарного настрою. Поділися з колегами враженнями від відпочинку.

- Найпростіший спосіб боротьби з нудьгою - вітаміни, сонячні і соляні ванни, прогулянки перед сном. Також добре допомагає шопінг або гіркий шоколад: він підвищує в крові рівень ендорфінів - гормонів, що знімають стрес. До речі, до антидепресивних продуктів відносяться морська риба, апельсини, персики, фундук, молоко і банани.

- Ще одна необхідна умова для виходу з депресії - відпочивати в будь-який вільний від роботи час. Не підходь до комп"ютера вдома, якщо працюєш за ним в офісі. Час у вихідні розплануй по хвилинах: сьогодні - в кіно, завтра - посиденьки з друзями або поїздка на дачу.

Причини післявідпускного синдрому


1.Неправильна тривалість відпустки. Учені визначили, що мінімальний термін відпустки - два тижні, кращий варіант - три. За тиждень організм адаптується до нового клімату, часового поясу або розпорядку дня, 3-4 дні необхідно для реакліматизації - переходу до колишніх умов життя. Решту всього часу займає безпосередньо відпочинок. Ось і вважай, скільки ти відпочивала.

2.Збій біологічних ритмів. Якщо твій добовий біоритм не співпадає з робочим, у тебе можуть виникнути проблеми. Наприклад, якщо ти "сова" і в період відпустки відсипалась до полудня собі на втіху, швидше за все, тобі буде важко мобілізуватися і встати на роботу в 7 ранку. Такий "штурм"  може призвести до повної дезорієнтації, психологічного і фізіологічного стресу,  депресії.

3.Невміння правильно організувати відпочинок. Відпустка повинна допомогти нам відновитися після довгого періоду роботи, відпочити від офісу і колег. Але, згідно опитам, 42% відпускників виконують якусь роботу, а лише 14% - дійсно відпочивають протягом двох тижнів і більш.

4.Страх перед майбутнім робочим ритмом. Люди - не батареї, здатні миттєво перемикатися за замовленням з режиму "stop" в режим "play".

5.Дуже сильний контраст між відпускною ідилією і великою напругою на роботі приводить до того, що виникає неспокій перед морем нагальних справ, страх не увійти до робочої колії. І як результат - поганий настрій.

За даними німецьких учених, до  цього особливо схильні працівники "стресових" і "ліберальних" професій: власники малого і середнього бізнесу, лікарі, адвокати, викладачі, журналісти, повідомляє bla-bla-bla.ru

Зараз ви читаєте новину «Як впоратися з апатією після відпустки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути