середа, 27 серпня 2008 13:23

Як вибирати нешкідливий кавун

Як вибирати нешкідливий кавун
Вже з середини літа на прилавках магазинів з"являються перші кавуни і дині. Але городяни не ризикували купувати "скоростиглі" ягоди, і правильно робили. Справжній кавуновий сезон починається в десятих числах серпня.

Проте і в цей час зберігається ризик купити ягоду, накачану нітратами. Як же забезпечити себе від шкідливої покупки? Що таке нітрати, і чим вони такі шкідливі? Як вибрати "правильний" кавун?

Нітрати - це солі азотної кислоти. Вони дозволяють отримати урожай в коротші терміни, збільшити вагу плодів, позбавитися від шкідників і збільшити термін зберігання. Проте, на організм людини нітрати мають не найкращий вплив. Вони шкодять слизовій оболонці шлунку і кишечника, а також сприяють накопиченню важких металів в печінці і нирках.

У свою чергу, у присутності важких металів порушується засвоєння багатьох життєво важливих мікроелементів і вітамінів.

Якщо ви бачите красивий великий кавун без якої-небудь червоточини, ну просто як "з картинки" - цілком імовірно, що його накачали шкідливими хімікатами. Такий кавун краще не купувати, а якщо все ж таки купили - хоч би не давайте його дітям.

Ягода, достигла без втручання людини, виглядає по-іншому. Хороший кавун повинен бути темного кольору, з жовтою або навіть помаранчевою плямою на боці. Якщо по ньому постукати, він дзвенить і злегка похрускує. Найбільш "цукрові" кавуни - великі, але відносно легкі за вагою.

Не варто купувати світлі кавуни - швидше за все, вони дуже довго лежали на сонці і позбулися смаку.

Купувати кавуни варто тільки на офіційних ринках і торгових точках. У жодному випадку не купуйте кавуни біля дороги - ці ягоди вмить вбирають з повітря всі шкідливі хімічні речовини.

Куплений кавун необхідно двічі помити, краще всього - з милом і щіткою, і видалити у нього ту частину, яка прилягає до "хвостика", - саме тут концентруються шкідливі речовини, повідомляє Не Болей.

Зараз ви читаєте новину «Як вибирати нешкідливий кавун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути