субота, 09 серпня 2008 11:58

Як схуднути: міф про помірні заняття фізкультурою

Як схуднути: міф про помірні заняття фізкультурою

Щоденні вправи необхідні для того, щоб завжди бути в тонусі. Але чи може це призвести до зниження ваги - велике питання. Фахівці радять займатися щодня протягом 30 хвилин, але цього недостатньо, щоб скинути пару зайвих кілограм. Запитаєте у будь-якої жінки! Спеціально для професійного медичного журналу "Archives of Internal Medicine" було проведено дослідження, результати якого навряд чи вас здивують: для тих, хто хоче понизити свою вагу, буде потрібно не менше години вправ, щоб помітити хоч якісь зміни.

200 жінок у віці від 21 до 45, незадоволені своєю вагою, пройшли дворічну програму Джона Джакікіка (John Jakicic) зі зниження ваги в дослідницькому центрі в Пітсбурзькому університеті . Вони займалися на бігових доріжках будинку, влаштовували зустрічі, зідзвонювалися і підтримували один одного. Крім того, учасниці програми повинні були строго слідувати вказівкам фахівців, зокрема споживати не більше 1200-1500 калорій в день і робити стільки вправ, скільки потрібно для спалювання 1000-2000 калорій в тиждень. Через 2 роки з"ясувалося, що жінки, яким вдалося скинути 10% своєї початкової ваги (який в середньому був більше 90 кг), робили в два рази більше вправ, ніж зазвичай рекомендують фахівці. Більше всіх задоволені результатами були ті, хто займався по 68 хвилин п"ять днів в тиждень (на 55 хвилин довше, ніж до програми) і спалював додаткові 1848 калорій.

Джакікік іронічно питає, що краще: помірні заняття, які схожі на крок людини, яка поспішає на побачення, або інтенсивніші заняття, які схожі на пробіжку за автобусом, що виїхав? Проблема, з якою зіткнулися дослідники, полягала в тому, що через місяць програми жінки починали робити стільки вправ, скільки вважали потрібними вони самі. Проте дослідникам вдалося зіставити фізичні навантаження з втратою ваги. Вправи більше всього сприяють зниженню ваги, чим що-небудь ще, включаючи всілякі дієти. Більш того, чим більше ви вправляєтеся, тим більше втрачаєте вагу.

Більш ніж половині учасниць програми вдалося скинути 10% своєї ваги ще в перші 6 місяців. Але через ще 6 місяців, на жаль, багато хто з цих жінок знову набрав вагу. "Головний аспект статті - підтримка своєї ваги. Коли пацієнтка досягає бажаного результату, головне не зупинятися, не припиняти вправи і стежити за своєю вагою", - говорить Джакікік.

Чи є дієта і вправи надійним способом позбавитися від зайвої ваги? Фахівці скептичні із цього приводу. Адже справа не тільки в силі воля. Багато що залежить від фізіології людини. Організм сам визначає, що є для нас нормою. І якщо ми хочемо зменшити або підвищити планку на 5-10 кг, то це буде зовсім не просто, оскільки організм постійно чинитиме опір і намагатиметься повернути нормальну вагу. Цим пояснюється те, чому жінкам, що брали участь в дослідженні, вдалося скинути не більше 10% своєї ваги. Через 2 роки строгої дієти, регулярних годинних вправ по 5 днів в тиждень багато жінок все одно страждали від зайвої ваги, хоч і втратили вже достатньо багато кілограм. Але Джакікік відзначає, що позбавлення від 10% своєї ваги дуже сприятливо позначається на здоров"ї: знижується кров"яний тиск, стимулюється робота серця, зменшується ризик заробити діабет і багато що інше. Потрібно дивитися тверезо на речі: для страждаючих ожирінням кінцевою метою повинні бути не струнка фігура, а здоров"я. Професор стверджує, що через 2 роки здоров"я було повністю поправлене у всіх пацієнток.

Джакікік говорить: "Краса дослідження в тому, що тепер у нас є мета і чітке уявлення про те, як потрібно стежити за своєю вагою". Кожній людині потрібний, звичайно, індивідуальний підхід. Деякі жінки чудово відчували себе при великому навантаженні, а комусь і маленьке була не під силу. Але, на думку професора, ключ до успіху полягає в тому, що людина повинна повністю зануритися в програму зі втрати ваги, необхідно знайти час для вправ, а не чергові відмовки, щоб не робити їх. Поставте перед собою мету, дійте і ніколи не зневіряйтеся, повідомляє Newsland

Зараз ви читаєте новину «Як схуднути: міф про помірні заняття фізкультурою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути