Ексклюзиви
пʼятниця, 05 січня 2024 16:06

Чи можна двічі колядувати та святкувати Різдво

Чи можна двічі колядувати та святкувати Різдво
Релігієзнавець сказав, чи можна святкувати Різдво 7 січня, якщо вже відзначали 25 грудня Фото: pinterest

Різдво 7 січня в Україні за старим стилем мають намір святкувати сотні тисяч православних вірян, які поки що не хочуть переходити на новий календар чи досі вагаються.

Доктор наук з богослов'я, професор Віталій Клос розповів, хто не повинен святкувати Різдво 7 січня, пише rbc.

Якщо ви вірянин і святкували Різдво 25 грудня минулого року разом з більшістю християн цивілізованого світу, то другий раз празнувати день народження Ісуса, як мінімум, не логічно.

Двічі Різдво може святкувати лише та людина, яка не розуміє суті самого свята.

"Елементарне питання: чи може людина двічі народитися? Ми святкуємо народження Спасителя, відповідно так само й тут", - пояснює протоієрей.

Ще один фактор, який свідчить про те, що святкувати Різдво 7 січня не можна - недотримання Різдвяного посту за старим стилем, який триває до 6 січня від 28 листопада.

В усі дні посту з раціону мали бути виключені м'ясні, молочні продукти та яйця. Понеділками, середами та п'ятницями можна вживати рослинну їжу без олії, а у вівторки та четверги - рослинну їжу з олією. Суботами, неділями та на великі свята до 2 січня дозволяється вживати рибу. Після 2 січня піст посилюється та рибні продукти не вживаються.

Строгого посту мають дотримуватися віряни, які не мають проблем зі здоров'ям або не перебувають при надії - для таких людей існують пом'якшення, які варто, однак, обговорити з духівником та лікарями.

Якщо святкували Новий рік з "забороненими" стравами (наприклад, з салатом "Олів'є" чи м'ясом по-французьки) та алкоголем, то і святкування Різдва 7 січня, тобто, після новорічного застілля, буде, м'яко кажучи, не по-християнськи.

Чи можна в високосний рік взагалі колядувати

Традиційно все, що виходить за межі звичайного, обростає в народі численними забобонами і прикметами. Одним з народних "забобонів" полягає в тому, що колядувати у високосний рік, а це саме 2024 - не можна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб змили водою гріхи та погані думки: добірка найкращих вітальних листівок з Водохресним Святвечором

Якщо ж ви все ж таки не належите до людей, які вірять у такі прикмети - то дата колядування для вас не змінюється.

Коли колядують у 2024 році віряни за старим стилем:

увечері 6 січня у Святвечір, вранці 7 січня на Різдво.

Коли щедрують за старим стилем

Щедрівки - це ритуальні українські пісні, які співають на день Маланки (він же - Щедрий вечір). До переходу на новий стиль щедрувати ходили 13 січня на Новий рік. За новим календарем українці вже щедрували, тобто це відбулося 31 грудня.

У січні на українців чекає чимало великих релігійних свят. Але важливо знати, що за новим церковним календарем декілька з них змінили свої дати. Відтепер свято Василя, яке вшановували 14 січня, тепер святкуємо 1 січня.

Водохреще будуть відзначати 6 січня замість 19 січня. А Різдво Христове, яке святкували 7 січня, перенесли на 25 грудня.

Також у січні будемо святкувати Григорія Богослова, Івана Золотоустого, святої мучениці Тетяни. Gazeta.ua розповість про свята за новим календарем.

Зараз ви читаєте новину «Чи можна двічі колядувати та святкувати Різдво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути