Ексклюзиви
середа, 14 травня 2008 13:19

14 міфів про здоров"я

14 міфів про здоров"я
Боїтеся раку шкіри і не ходите на пляж? Не хочете заробити діабет і відмовляєтеся від солодкого? Виявляється, багато що з того, що ми вважали шкідливими, зовсім не так страшне для нашого здоров"я. Читайте 14 міфів про здоровий спосіб життя, повідомляє АиФ.

Міф 1: не можна змішувати антибіотики з алкоголем
Насправді, запивати спиртним не варто взагалі ніякі ліки. Існує небезпека, що таке поєднання значно підкосить ваше самопочуття, підсилить дію пігулок або прискорить процес сп"яніння. Проте ніяких конкретних вказівок на те, що антибіотики в цьому сенсі особливо шкідливі, немає. Єдине виключення складає метронідазол - в будь-яких, навіть найнезначніших поєднаннях із спиртним препарат викликає блювоту.

Міф 2: якщо істи багато солодкого, захворієш діабетом
Діабет не є наслідком високого вживання солодкого. Він пов"язано з порушенням роботи підшлункової залози, внаслідок якого організму просто не вистачає інсуліну, щоб відрегулювати рівень цукру в крові. А значить, сама по собі любов до солодкого не може привести до захворювання.

Ще один міф, пов"язаний з цією хворобою, стосується харчування діабетика. Всупереч поширеній думці, воно зовсім не виключає вживання солодощів. Хворому просто доведеться постійно стежити за кількістю з"їденого цукру.

Міф 3: регулярні походи до маммолога врятують вам життя
Звичайно, відвідувати цього фахівця варто, але зовсім не так часто, як радять завзяті захисники жіночого здоров"я. Якщо ви відчуваєте дискомфорт, болі, обважніння в грудях - не відкладайте, записуйтеся до фахівця і наполягайте на докладному обстеженні (аналізі крові і мамограмі як мінімум). Проте ходіння по лікарях без приводу, а просто "для перевірки" навряд чи сильно укріплять ваше здоров"я.

Міф 4: від щеплення проти грипу можна захворіти
Протигрипозні вакцини можуть викликати алергічні реакції, які виявляються в роздратуванні і пухлині в області уколу або невеликому нездужанні. Проте зараженню вірусом грипу вони не сприяють, говорить доктор Сара Брюєр. Насправді, люди часто плутають грип з простою простудою, звідси і узялася така погана репутація у щеплення.

Міф 5: чистити зуби треба після кожної їди
Якщо ви поїли чого-небудь кислого або солодкого, ваша емаль на якийсь час слабшає, тому чистити зуби після такої їжі, принаймні ще протягом години категорично не можна. Таким чином ви тільки пошкодите захисне покриття своїх зубів.

Міф 6: від окулярів зір тільки псується
Цей міф народився завдяки тому, що наш зір погіршується з віком сам по собі. Але оскільки людина з "поганими" очима, швидше за все, носитиме окуляри, він часто пов"язує одне з іншим. Крім того, коли ми знімаємо окуляри або лінзи після довгого носіння, нам здається, що бачити ми стали гірше, але це чисто психологічний ефект.

Міф 7: постійні головні болі - ознака пухлини мозку
Насправді пухлина мозку може викликати головний біль, але це далеко не єдиний її симптом. Отже мігрень, що не супроводжується порушеннями пам"яті, перепадами настрою і нервовими станами, навряд чи повинна викликати у вас неспокій.

Міф 8: ожиріння пов"язане з уповільненням обміну речовин
За свідоцтвами багатьох досліджень, люди, що страждають ожирінням, мають не те що сповільнений, а навіть прискорений обмін речовин. Річ у тому, що, чим більше маса людського тіла, тим більше кілокалорій йому потрібно для підтримки життя. Тому, коли вага людини росте, під нього підстроюється і метаболізм, пояснює доктор Девід Ештон. Відповідно, сповільнюється обмін речовин якраз тоді, коли ви худнете.

Міф 9: секс може викликати інфаркт у немолодих чоловіків
Медики підрахували, що якщо 50-річний чоловік не палить і харчується більш-менш нормально, шанси отримати інфаркт у нього рівні 1:1 000.000.000. Під час статевого акту ці шанси зростають удвічі, тобто можливість отримати серцевий напад під час сексу рівна двом на мільйон. Втім, це справедливо для будь-якої фізичної активності - пробіжки, ігри в теніс, підйому по сходах і тому подібне. Отже турбуватися під час сексу треба починати тільки тоді, коли серце "пустує" навіть після хорошої прогулянки пішки.

Міф 10: здорове харчування допомагає понизити рівень холестерину
Підвищений рівень холестерину в крові найчастіше пов"язаний з генетичними особливостями організму, тому відмова від маргарину і перехід на здорове харчування навряд чи допоможе вам виправити ситуацію. Краще, чого ви зможете добитися, - це зниження на 10%, говорить доктор Мел Лобо. Якщо людині дійсно потрібно збити рівень холестерину, йому призначать медикаментозне лікування, а ось щоб закріпити ефект, якраз доведеться змінити дієту.

Міф 11: рак легенів - хвороба курців
Це захворювання дійсне в більшості випадків вражає любителів сигарет, проте пасивне куріння також може викликати рак легенів. Один з восьми пацієнтів з таким діагнозом ніколи не брав до рота сигарети. Отже якщо вас турбують постійні болі в грудній клітці, що не проходить кашель і втрата ваги, краще звернутися до онколога.

Міф 12: пігулки треба припиняти пити тоді, коли поліпшується самопочуття
Якщо ви відчули себе краще, це ще не означає, що всі хвороботворні бактерії у вашому організмі загинули. Тому лікарі зазвичай прописують курс лікування дещо довше, ніж потрібно на перший погляд. Не нехтуйте їх рекомендаціями, інакше недуга може повернутися вже через декілька днів.

Міф 13: чим довше чистиш зуби, тим краще
Дуже старанне чищення зубів може, навпаки, пошкодити їх. Перш за все, страждають емаль і ясна. Отже не захоплюйтеся і не робіть різких рухів - прагніть не зачіпати ясна при чищенні, інакше ризикуєте заробити кровотечу і навіть сепсис.

Міф 14: крем від загару врятує від раку шкіри
Товстий шар захисного засобу може захистити вас від опіку, але не від раку. Різні креми і спрєї є фільтрами шкідливих променів і затримують тільки частину з них. Щоб гарантувати повний захист від шкідливої дії, доведеться відмовитися від сонячних ванн.

За матеріалами DailyMail

Зараз ви читаєте новину «14 міфів про здоров"я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути