Ексклюзиви
середа, 12 березня 2008 11:17

10 найбожевільніших "ліків" в історії медицини

10 найбожевільніших "ліків" в історії медицини

У кожного з нас виникало відчуття, що лікарі, які нас лікують, нічого не розуміють в лікуванні. За всю історію медицини була безліч нісенітних і навіть смішних способів лікування. Нижче приведено 10 найдивовижніших.

10. Болезаспокійливий сироп для дітей

Напевно, в 19 столітті люди були дуже стурбовані проблемами церкви і держави, що винайшли цілу серію "болезаспокійливих сиропів". При цьому було заявлено, що ліки абсолютні безпечні для здоров"я. Але насправді, пляшка з диво-засобом містила величезну кількість наркотичних речовин. Точніше кажучи, в кожній з них було 65 міліграм чистого морфію!

Після тривалого часу газета NewYоrk Times вирішила опублікувати статтю про ці ліки, сказавши, що в нім містяться сульфат, гідрохлорид морфію, хлороформ, кодеїн, героїн, опіум, гашиш. Тому немає нічого дивовижного в тому, що багато дітей вмирали від подібного "лікування".

9. Ртуть

Доктор Роберт Патрік (RоbertPatrick) практикував лікування ртуттю, заявляючи, що нею можна вилікувати практично всі хвороби. Як відомо нині, ртуть - це отрута. Симптоми отруєння нею - біль в області грудної клітки, проблеми з серцем і легенями, кашель, сильні спазми м"язів, розлад свідомості, галюцинації і багато що інше. Але, схоже, у той час ці серйозні наслідки дії ртуті не особливо турбували людей, навіть не дивлячись на те, що від подібного лікування гинули люди. Більш того, за допомогою ртуті на той момент намагалися виліковувати навіть сифіліс.

8. Героїн - ліки від кашлю

Страшно повірити в той факт, що в 19 столітті люди лікували кашель, вживаючи героїн. Адже ми ж ніколи не скажемо: "Щось я захворюю, потрібно прийняти героїн, і кашель пройде". Не варто зайвий раз пояснювати, наскільки небезпечна і отруйна ця речовина. Проте, на той момент цей наркотик вважався нешкідливим "аспірином", здатним позбавити будь-яку людину від кашлю.

7. Лікування імпотенції за допомогою електричних ременів

У 19 столітті диво електрики було відоме кожному. Згідно з рекламою, різноманітні електричні ліжка і ремені могли вилікувати чоловіка від імпотенції. Розвинулася ціла індустрія з виробництва таких ременів для чоловіків, які могли навіть зробити пеніс покупця більшим. Проте, використовувати цей винахід було вельми проблематично, а точніше, неймовірно боляче. Так, крики перших покупців чудо-ременів було чути і в сусідніх містах.

6. Препарування мозку

Тільки уявіть собі: ви прийшли до психіатра зі своєю проблемою. Він вас слухає, роблячи записи і киваючи головою. Потім він вимовляє: "Думаю, я знаю, як вирішити вашу проблему. Я поміщу ось це у ваші очі, потім в мозок, використовуючи ось цей молоток. Потім я угвинчу це, відрізавши частину мозку, і тоді ви і не пригадаєте про те, що таке депресія". Саме так в 1940-х роках і пропонували вирішити ваші "душевні" проблеми. Препарування мозку було дуже популярне в першій половині 20 століть і вважалося лікуванням будь-якої психічної недуги. Тому, хто винайшов цей спосіб, дали Нобелівську премію в 1949 році. Але перш ніж зрозуміли, що впровадження шпильки в мозок - не кращий спосіб вирішення життєвих проблем, близько 70000 людям була зроблена лоботомія. (препарування мозку).

5. Уринотерапія

Виявляється, в історії людства знайшлася безліч людей, хто вірив в чарівні властивості сечі. Вважалося, що цим способом можна було вилікувати цілий ряд захворювань, і, більш того, вживаючи сечу, людина могла зберегти своє здоров"я міцним. Найцікавіше, напевно, те, що на відміну від перерахованих способів лікування різних захворювань уринотерапія існує і до цього дня. Хоча немає жодного наукового доказу того, що вживання сечі може сприяти лікуванню якого-небудь захворювання.

4. Кровопускання

Кровопускання було одним з найпопулярніших методів лікування за всю історію медицини. Греки першими використовували цей спосіб, який був популярний аж до 19 століття. Кровопускання, як багато хто вірив, могло позбавити людину практично від будь-якої недуги. Вважалося, що в крові людини містилося 4 основних речовини, кожне з яких було першопричиною всіх хвороб, а, зробивши кровопускання, людина позбавлялася від однієї з хвороб. Якщо виникає питання, чи правда це, то просто спробуйте це на собі, коли ви наступного разу захворієте грипом. Чи стане вам краще від втрати 4 літрів крові? Звичайно ж, ні.

3. Пігулки для втрати ваги

Час, коли повні жінки були в моді, пройшов. У 20 столітті нав"язливою ідеєю жінок стало бажання схуднути. З"явилися різноманітні дієтичні пігулки, які обіцяють допомогти позбавитися від ненависних кілограмів. Проте, втративши вагу, у жінки, як правило, з"являються величезні проблеми із здоров"ям, а це і серцеві захворювання, сліпота, народження мертвих дітей, а в деяких випадках навіть смерть. У 1950-60х роках у жінок, які приймали такі пілюлі, виникала залежність, і вони вже не могли перестати приймати ці пігулки. А в 20-30-і роки двадцятого сторіччя продавали дієтичні пігулки, в яких містилися яйця солітерів.

2. Трепанація

Трепанація - це операція, при якій в голові людини за допомогою пили робиться отвір. Це достатньо стародавня медична процедура. Історично склалося, що її використовували для лікування мігрені. Але насправді просвердлена дірка (зазвичай без якої-небудь анестезії) в голові людини, не здатна позбавити її від головних болів або інших проблем. Племена Incans і Mayans використовували трепанацію в косметичних цілях. На сьогоднішній день не дивлячись ні на що, ця процедура до цих пір використовується деякими "фахівцями".

1. Лікування жіночої істерії

Всі чоловіки знають, а жінки не визнають те, що останні є неймовірно капризними створіннями. Фахівці 19 століть вважали, що це навіть є симптомом серйозного медичного захворювання (нарівні з нервозністю і дратівливістю). Так дівчата, ви можете бути жертвами так званої жіночої істерії і навіть не підозрювати про це.

Як же лікується це "захворювання"? Лікувалося це вагінальним масажем лікаря. Так, як виявилось, саме рука лікаря була кращим способом позбавлення жінки від так званої "істерії". Чи варто говорити про те, що зовсім невипадково список симптомів цього захворювання був величезний? Надалі з метою "спростити" роботу лікаря був винайдений вібратор, повідомляє ХайВей.

Зараз ви читаєте новину «10 найбожевільніших "ліків" в історії медицини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути