середа, 18 листопада 2009 12:50

1 грудня знову запустять Великий андронний коллайдер

1 грудня знову запустять Великий андронний коллайдер

Вчені вже полагодили найбільший прискорювач елементарних частинок, який було створено Європейською організацією ядерних досліджень (CERN) поблизу Женеви , який не має жодних подібних аналогів в світі. Наразі він готовий для повторного запуску. Машину "великого космічного вибуху " вже було запущено минулого року перед збоями в електричному постачанні.

"Цього разу Європейська організація ядерних досліджень переоснастила коллайдер іншим суперсучасним обладнанням", - повідомив один із представників CERN.

Переоснащення коштувало близько $ 10 млрд. В цьому допомагали різні дослідницькі установи та університети з усього світу, повідомляє telegraph.co.uk.

Очікується, що дослідники Великого андронного коллайдера активізують протонові потоки по 27-кілометровому кільцевому тунелю, щоб відтворити в мікроскопічних масштабах умови "великого космічного вибуху". Але поки дату запуску остаточно не оголошено, на відміну від попереднього разу, коли обіцяли транслювати все в прямому ефірі.

Цей коллайдер має нову запобіжну систему. Нові детектори є набагато ефективнішими - здатними витримати зміни в мільярди Ом. Всі 10000 електричних з"єднувачів навколо кільцевої конструкції були протестовані. Ще один подібний коллайдер будували ще в 1993 році в Техасі, однак того ж року Конгрес США скасував фінансування його дослідницької діяльності.

Деяких дослідників Великого андронного колайдера звинувачують у непунктуальності та відхиленні від графіків перевірки роботи цієї машини.

Тимчасовий вихід з ладу Великого андронного колайдера дав можливість подібній американській розробці "Теватрону" недалеко від Чикаго наздогнати європейців у подібних дослідженнях. Переможець такої наукової гонки буде одним із претендентів на Нобелівську премію з фізики.

Два зустрічні пучки протонів на гігантських магнітах будуть просуватися в протилежних напрямках зі швидкістю світла, щоб потім зіштовхнутися. Цей безпрецедентний науковий експеримент вже заплановано на 1 грудня 2009 року в Женеві. В результаті, Великий андронний коллайдер зможе перевершити енергетичне поле американського конкурента - "Теватрону" в декілька трильйонів вольт.

Вчені сподіваються, що фрагменти від зіткнення протонів покажуть в невеликому масштабі, те що сталося в перші секунди після "великого космічного вибуху".

Перший день запуску в минулому році пройшов надзвичайно добре: пучки протонів було швидко відправлено в протилежних напрямках. Проте вже на дев"ятий день запуску електроізоляційні з"єднання згоріли. Також 53 з 1624 надпровідних магнітів завдовжки 15 метрів вийшли з ладу.

Електрична дуга пробила контейнер з рідким гелієм, в якому підтримувалась максимально холодна температура космічного простору для правдоподібного ефекту.


Переклад:Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «1 грудня знову запустять Великий андронний коллайдер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути