вівторок, 21 жовтня 2008 17:39

Великий адронний коллайдер офіційно відкрили

Великий адронний коллайдер офіційно відкрили

У Європейському центрі ядерних досліджень (CERN) проходить церемонія інавгурації (офіційного відкриття) Великого адронного коллайдера (БАК). Її відкрив директор CERN Робер Аймар (RobertAymar). На церемонії присутні представники всіх країн, які брали участь в будівництві ВАК, а також президент Швейцарії Паскаль Кушпен (PascalCouchepin) і прем"єр міністр Франції Франсуа Фійон (FrancoisFillon). Нагадаємо, тунель найбільшого на планеті прискорювача елементарних частинок проходить по територіях Франції і Швейцарії на глибині 100 метрів під землею.

Програма заходу окрім промов учасників проекту ВАК включає різні виставки, аудіовізуальний концерт і дегустацію страв молекулярної кухні, повідомляється на сайті CERN.

Церемонія інавгурації проходить, не дивлячись на поломку самого коллайдера. Робота ВАК була зупинена 19 вересня 2008 року. Близько 100 з 9300 магнітів перегрілися і вийшли з надпровідного стану. В результаті аварії прискорювача в тунелі вилилося близько шести тонн гелію.

Попередні результати розслідування події показали, що причиною поломки став збій в електричному ланцюзі, що виник при підвищенні сили струму на дипольному магніті. Відповідний прес-реліз опублікований на сайті CERN. Ремонт коллайдера займе декілька місяців. Протони знов почнуть циркулювати по кільцю ВАК не раніше весни 2009 року, повідомляє Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Великий адронний коллайдер офіційно відкрили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути