пʼятниця, 17 жовтня 2008 09:13

Спеціалісти назвали причину поломки Великого адронного коллайдера

Спеціалісти назвали причину поломки Великого адронного коллайдера
Фахівці Європейського центру ядерних досліджень (CERN) у четвер опублікували попередній звіт про розслідування причин поломки Великого адронного коллайдера, що сталася 19 вересня.

Учені дійшли висновку, що причиною аварії став збій в електричному ланцюзі, що виник при підвищенні сили струму на дипольному магніті. Електрична дуга, що виникла в результаті збою пробила ємність з рідким гелієм, який використовується для охолоджування встановлених в коллайдері магнітів.

В результаті один з магнітів сектора 3-4, в якому сталася поломка, вийшов з надпровідного стану і нагрівся до 100 градусів Кельвіна (-173 за Цельсієм). Крім того, в тунель ВАКа вилилося близько тонни рідкого гелію, а в деяких частинах тунеля був порушений вакуум.

Відразу ж після виникнення збою спрацювали системи забезпечення безпеки коллайдера, які звели до мінімуму наслідки аварії. За твердженням CERN, жодних проблем з відновленням роботи коллайдера і запобіганням подібним аваріям в майбутньому учені не матимуть.

Як повідомлялося раніше, на ремонт Великого адронного коллайдера у учених піде декілька місяців. Очікується, що робота найбільшого в світі прискорювача елементарних частинок буде відновлена в 2009 році, повідомляє Lenta.ru.


Зараз ви читаєте новину «Спеціалісти назвали причину поломки Великого адронного коллайдера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути