За зиму біла ведмедиця худне вдвічі

Автор: фото з сайта www.dailymail.co.uk
  Білий ведмідь здирає шкуру із молодого самця. Знімок зробили у грудні, коли хижакам важко добувати їжу
Білий ведмідь здирає шкуру із молодого самця. Знімок зробили у грудні, коли хижакам важко добувати їжу

Американський фотограф Дженні Рос у північній Атлантиці сфотографувала білого ведмедя, який загриз іншого і почав його їсти.

— Таке трапляється, коли їм не вистачає харчів, — пояснює 74-річна Людмила Шевченко зі столичного Інституту зоології ім. Шмальгаузена. — Хоча ведмеді поїдають один одного й через природну конкуренцію. Самці агресивні до молодих, тому ведмедиці часто переховують ведмежат у барлогах.

Їдять один одного найчастіше одинаки. Зграйні тварини звикли захищати побратимів.

Білі ведмеді виростають завдовжки до 2,7 м, важать від 300 до 570 кг. Живуть до 30 років.

— За останні 100 років розмір черепа білих ведмедів зменшився на 9 відсотків. Так організм тварин реагує на брудну їжу. Також сильний стрес мають через танення льодовиків. Через це скорочується територія, на якій ведмеді полюють. Харчуватися можуть лише на льоду.

Найбільше криги тане в кінці літа. Якщо їжі мало, восени ведмеді кілька місяців голодують. У пошуках харчів пропливають до 700 км. Через потепління полярні ведмеді можуть зникнути через 90 років.

— У зимову сплячку залягають лише вагітні самиці. Сплять у барлогах на березі, іноді за 50 кілометрів від моря. Виривають велику дірку в сніговій дюні або риють нору в замерзлому ґрунті. У таких барлогах на 40 градусів тепліше, ніж назовні. Ведмедиця лягає спати, коли тане лід і полювати стає складно. До пологів спить, а коли народить, не їсть до перших потеплінь. Зазвичай народжує до чотирьох ведмежат. Вони з'являються на світ глухими і сліпими, уміщуються на людській долоні. До квітня набирають вагу до 5 кілограмів. Самиця за цей час худне вдвічі.

У квітні-травні ведмеді спаровуються, тоді ведмедиця починає наїдатися. Інколи збільшує вагу на 200 кг, гладшає вдвічі. Після запліднення зародки ведмежат ростуть до літа, тоді завмирають. Розвиваються знову лише восени. Така пауза дає ведмедиці час насититися.

— Майже половина ведмежат гинуть у перший рік життя. Найчастіше — через брак їжі. Решта стають гарними мисливцями. Харчуються здебільшого тюленями, коли ті вилазять із води подихати повітрям. Знаходять мертвих китів, моржів. Також ловлять рибу.

Зараз ви читаєте новину «За зиму біла ведмедиця худне вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути