Ексклюзиви
середа, 07 травня 2008 17:17

Ветеринар з Полтави рятує собак апаратом Ілізарова

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  На третій день після операції дворічна вівчарка Діна почала ходити і ступати на хвору лапу
На третій день після операції дворічна вівчарка Діна почала ходити і ступати на хвору лапу

Полтавський ветеринар 45-річний Юрій Мироненко 18, 21 та 22 квітня прооперував трьох собак із переломами кінцівок. Замість гіпсу на зламані кістки наклав металеві конструкції зі спицями за методом російського академіка Гавриїла Ілізарова.

Лікар каже, що тваринам гіпс можна накласти лише на нижні частини кінцівок. На зламану лопатку, таз, стегно чи плече його покласти неможливо. Тут найкраще підходить апарат Ілізарова.

— Крім того, собаки гіпс їдять із задоволенням і кістки потім зростаються як попало, — каже ветеринар.

Юрій Мироненко — кандидат ветеринарних наук, доцент, працює в приватній клініці "Ветмир". Дворічну вівчарку Діну привезли до нього зі зламаною задньою гомілкою.

— Наша Діна охороняє двір, — розповідає власниця 29-річна Олена Нікіфорова. — Нещодавно чоловік вкоротив їй цеп. 17 квітня вона когось чужого побачила і різко кинулася. Карабіном роздробила задню ногу.

Із двома асистентами Мироненко оперував собаку 4 год. Зламану гомілку прокололи шістьма спицями. Їх приєднали до трьох кілець навколо лапи. Кожне кільце через отвори з"єднали зі стержнями.

— Цей собака став першим пацієнтом у Полтаві, якому поставили апарат Ілізарова, — каже лікар. — Перевага цього методу в тому, що всі залізяки, які вставляють у кістку, не проходять через місце перелому. Вони забезпечують надвисоку нерухомість, завдяки чому прискорюється загоєння. З апаратом зберігається рухливість усіх суглобів. Тварина може користуватися зламаною кінцівкою і майже безболісно на неї ступати.

Собаки гіпс їдять із задоволенням і кістки потім зростаються як попало

При використанні гіпсу кістка зазвичай зростається за 1,5 місяці, з апаратом Ілізарова — 3–4 тижні. На третій день після операції Діна почала ходити і ступати на хвору лапу.

Конструкція легко знімається. Тварину присипляють, перекушують спиці й виймають із кістки.

Залізна конструкція коштує 700 грн, операція — 500 грн.

21 квітня Юрій Мироненко оперував 20-місячну таксу Раду. Вона потрапила під машину, від чого отримала перелом тазу в шести місцях. Наступного дня хірург встановив металічний фіксатор на стегнову кістку цуценяти німецької вівчарки.

1951 року російський учений із міста Курган Гавриїл Ілізаров започаткував практичне безкровне лікування переломів трубчастих кісток за допомогою сконструйованого ним апарату з двох металевих кілець, стрижнів та спиць. У Кургані нині працює Російський науковий центр "Відновна травматологія й ортопедія".

Зараз ви читаєте новину «Ветеринар з Полтави рятує собак апаратом Ілізарова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути