пʼятниця, 28 листопада 2008 17:02

У метеоритному кратері проріс цукровий буряк

Автор: фото: Марія Левченко
  Провідний астроном Вінницького планетарію Марія Левченко знайшла пророслий цукровий буряк на березі Іллінецького метеоритного кратера
Провідний астроном Вінницького планетарію Марія Левченко знайшла пророслий цукровий буряк на березі Іллінецького метеоритного кратера

30 червня минуло 100 років із часу падіння на Землю Тунгуського метеорита. Площа поваленої тайги сягала 2,5 тис. кв. км. Учені досі не знають, що то було — астероїд чи комета. Однак підрахували: якби небесне тіло запізнилося приблизно на 4 год., то знищило б російське місто Санкт-Петербург.

Два місяці тому на конференцію до Вінниці приїхали півсотні дослідників комет, астероїдів, метеорів, метеоритів і кратерів із України, Росії, Білорусі, Азербайджану, Словаччини та Південної Африки.

— Загроза зіткнення Землі з астероїдом великих розмірів існує щодня, — розповідає 57-річний Володимир Солоненко, завкафедрою фізики Вінницького педуніверситету. — Астрономи припускають, що супутник Юпітера Калісто містить надлишок воднево-кислородної суміші. У разі вибуху ударна хвиля сягне Землі.

На Вінниччині є найдавніша в Європі Іллінецька астроблема — кратер, вибитий метеоритом на поверхні Землі. Приблизно 400 млн років тому на межі нинішніх Липовецького й Іллінецького районів зіткнулося космічне тіло, яке мало поперечник майже 300 м. Залишився метеоритний кратер завглибшки понад 10 м і діаметром майже 7 км. Метеорит вагою 40 млн т "зарився" в землю на 300 м. При падінні він розколовся на три уламки. Один потрапив у село Іваньки, решта — у село Лугова.

У США за грам дають до тисячі доларів

— Кратер цікавий тим, що є виходи речовини на поверхню землі, яка утворилася внаслідок зіткнення метеорита із Землею, — розповідає Марія Левченко, 66 років, провідний астроном Вінницького планетарію. Жінка стоїть на березі одного з кратерів у Луговій. — Це не метеорит, а спресовані базальтові і гранітні породи. Можна знайти й уламки самого метеорита. Він дорогий. У США за грам дають до тисячі доларів, а 3-кілограмовий уламок у Вінницькому планетарії коштує 200 тисяч доларів.

У складі каміння з Іллінецького кратера є всі відомі на Землі хімічні елементи. Його буро-коричневим камінням викладена бруківка біля села Іваньки. Селяни використовують каміння та глину з метеоритного кратера при будівництві. Сусіднє з Луговим село називається Жорнище. Колись із метеоритного каміння там виготовляли найякісніші жорна.

— Чай із полину, чебрецю чи звіробою, які збираю на берегах Іллінецького метеоритного кратера, надзвичайно корисний. Певно, рослини вбирають космічну енергію із зоряного каміння, — припускає Марія Левченко. — Останнього разу я знайшла в кратері цукровий буряк — рослина проросла між каміння.

Зараз ви читаєте новину «У метеоритному кратері проріс цукровий буряк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути