
— У морози важкий період для бджіл. До весни доживають лише молоді матки. Дикі зимують у норах, які виривають у сухій піщаній мілині, а у бджолярів — у вуликах. Узимку не сплять, але уповільнюють обмін речовин. Їдять раз на тиждень. Харчуються медом і пилком, який заготували в кінці літа, — каже бджоляр 53-річний Богдан Кузін із Чернігова.
Під час їди м'язи бджіл виділяють тепло. Так у гнізді підтримують температуру від +7°С. Коли навесні росте молодняк, комахи гріють повітря до +37°С.
— Улітку у гнізді може стати жарко, тоді бджоли кидають збирати нектар і летять до найближчого джерела. Там набирають у роти воду і повертаються додому. Інші розбризкують її по стінках сот. Обмахують вулик крилами, щоб стало прохолодніше.
У родинах бджіл заправляють самиці. Самці-трутні живуть не довше як 40 днів, доки не запліднять самицю. Спарюються в польоті, потім падають на землю мертвими. Запліднена матка селиться в норі миші чи іншого гризуна. Починає відкладати яйця. У кінці літа підростають молоді самиці, їх матір гине. Матка бджоли атакує лише суперницю, людину ніколи не жалить.
— Функції кожної бджоли міняються з віком. Наймолодші годують матку, добре виділяють маточне молочко. Через 10 днів починають виробляти віск, тому переходять на спорудження сот. На 15-й день після народження перестають виробляти віск, починають чистити оселю і виносити сміття. Найстарші збирають мед. Живуть робочі бджоли до 40 днів.
Перед тим, яке добувати нектар, будують стільники. Віск виділяють їхні залози. Він застигає на воскових дзеркальцях у череві бджоли у вигляді п'ятигранних пластинок. Дістають лапками і облизують. Сидять близько одна до одної, від їхнього тепла віск м'якне. Так із нього легко будувати стільники.
— Улітку за день бджола вилітає з дому до 10 разів. Сильна сім'я збирає до 9 кілограмів меду за добу. Переносять нектар у медовій сумці — розширенні поряд зі шлунком. Там вода з нектару швидко випаровується.
У вулику жують нектар 30 хв. За цей час насичують його ферментами, які знезаражують. Потім передають суміш іншим бджолам, щоб розклали по стільниках. Аби швидше загустів і перетворився на мед, обмахують нектар крилами. Коли через тиждень мед визріває, бджоли запечатують стільники воском. Так він зберігається роками.
Коментарі