Ексклюзиви
вівторок, 30 січня 2018 05:00

Уперше клонували мавп

Автор: REUTERS
  Клонованих мавп шеститижневу Чжон Чжон і восьмитижневу Хуа Хуа тримають у спеціальному боксі, як недоношених немовлят. Тварини не мають проблем зі здоров’ям
Клонованих мавп шеститижневу Чжон Чжон і восьмитижневу Хуа Хуа тримають у спеціальному боксі, як недоношених немовлят. Тварини не мають проблем зі здоров’ям

Минулого тижня науковці лабораторії Китайської академії наук повідомили про перше в науці вдале клонування двох мавп-макак. Молодшій Чжон Чжон — 6 тижнів. Старшій Хуа Хуа — майже 8 тижнів. Тварини не мають проблем зі здоров'ям. Ростуть і розвиваються, як народжені природним шляхом тварини.

— Їх клонували за тією ж схемою, що і вівцю Долі 22 роки тому. В однієї тварини науковці виділили яйцеклітину. З неї видалили ядро і на його місце пересадили генетичний матеріал іншої. Новоутворену яйцеклітину стимулювали в електричному полі. Вона ділилася. Тоді утворені ембріони пересаджували у матку сурогатної матері, — розповідає 38-річна Оксана Щербак, завідувач лабораторії біотехнології відтворення Інституту розведення і генетики тварин ім. Михайла Зубця НААН. — Ембріон розвивається так само, як і при звичайному зачатті. Утім при штучному можлива стимуляція гормональними препаратами. Це роблять для того, щоб не відбулося відторгнення.

Ученим удалося отримали 127 яйцеклітин. 79 ембріонів підсадили в 21 сурогатну матір. Ембріони прижилися у шести мавп. Живими народилися дві самиці.

— Клоновані тварини не відрізняються від звичайних. Але вони швидше старіють. Пересаджені соматичні клітини тварин не мають усіх генів, що кодують статеві клітини, — говорить завідувач відділу молекулярної генетики Інституту молекулярної біології і генетики НАН України Геннадій Телегєєв, 67 років. — Пересадження матеріалу може внести зміну в роботу геному і клітин. Це впливає на тривалість життя. Можливе порушення обміну речовин або розвиток онкологічних захворювань.

Протягом останніх 20 років учені успішно клонували понад три десятки тварин. Проте це були коти й собаки. Успішно клонувати приматів не вдавалося.

— Клонування перспективне у тваринництві, — каже 71-річний Віктор Кунах, завідувач відділу генетики клітинних популяцій Інституту молекулярної біології і генетики НАН України. — Від будь-якої тварини з цінними продуктивними властивостями можна отримати багато генетичних копій. Є породи корів, які мають високу жирність молока і дають рекордні надої. При статевому розмноженні ці властивості втрачаються. Клоновані тварини матимуть їх. Крім цього, клонування може допомогти людям, яким потрібна пересадка органів. Їх можна вирощувати у свинях. Ця тварина найближча до людей за формою і розміром печінки та серця. Такий генетичний матеріал краще підходить для трансплантації, бо чужі органи організм може відторгати.

Наступним кроком після мавп може бути клонування людини. Для цього вже є необхідні умови й відпрацьована технологія, —говорить нейробіолог Му Мінг Пу, 69 років. Він брав участь у клонування мавп.

— Але ми не робитимемо цього. Немає ніякого плану. Я не думаю, що хтось наважиться на такий експеримент, — додає Му Мінг Пу.

У США та Великій Британії дозволене терапевтичне клонування людей. Розвиток ембріона зупиняють на другому тижні. Надалі його використовують для отримання стовбурових клітин. Це один зі способів лікування онкологічних захворювань.

Пес шукав уцілілих людей протягом 48 годин

У корейській лабораторії "Сооам Біотеш" 2009 року клонували німецьку вівчарку-рятівника на прізвисько Тракер. У результаті технології на світ з'явилися п'ятеро цуценят.

Пес працював на руїнах торговельного центру в Нью-Йорку під час пошукових робіт після теракту 11 вересня 2001-го. Він не припиняв пошуки вцілілих людей протягом 48 год., доки не знайшов останнього живого під 9-метровим завалом.

Людський ген пересадять козам

Білоруські вчені з 2005 року працюють над тим, щоб створити клони трансгенних сільськогосподарських тварин.

— Хочуть пересадити козам людський ген, що перебуває в жіночому молоці. Таке козяче молоко матиме унікальні імунозахисні властивості. Воно ідеально підійде для штучного вигодовування дітей, — говорить Оксана Щербак, завідувач лабораторії біотехнології відтворення Інституту розведення і генетики тварин ім. Михайла Зубця НААН

Зараз ви читаєте новину «Уперше клонували мавп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути