четвер, 29 листопада 2007 17:21

Українські вчені можуть ліквідувати нафтові плями в морі

Нафтові плями в Керченській протоці можна ліквідувати біопрепаратом "Десна", заявляють учені Інституту мікробіології та вірусології Національної академії наук України.

— "Десна" містить таку речовину, як сорбент. Він зв"язує нафтопродукти, тоді їх можна зібрати, — каже провідний інженер Інституту мікробіології та вірусології Андрій Нудьга, 44 роки. — Або ж протягом півроку — року нафта розкладається на безпечні сполуки. Ними, наприклад, живляться водорості.

Кілограм біосорбенту коштує до 50 грн. Для ліквідації нафти в Чорному морі, яка вилилася після аварії морських суден у Керченській протоці 11 листопада, потрібно 10% речовини від маси нафтопродуктів у воді. Оскільки частина нафти осіла на дно, загальна її кількість у Чорному морі невідома.

— Три роки тому ми пропонували МНС купити в нас препарат, але вони відмовилися. Сказали, що не мають грошей, — говорить старший науковий співробітник Інституту мікробіології Олександр Дульгеров, 69 років. — Через те цього року навіть і не зверталися до них. Знаємо відповідь наперед.

Схожий препарат для виведення нафти пропонує кримський осередок Партії зелених. Вони вже надіслали пропозицію до Міністерства з надзвичайних ситуацій. Та відповіді не отримали.

— Ми вже привезли до Криму 20 мішків біосорбенту. Якщо рятувальники не вірять на слово, що він допомагає, — можуть спробувати речовину безкоштовно, — зазначає прес-секретар Партії зелених Людмила Ярошенко, 24 роки.

Андрій Нудьга каже, що нині холодно, тому нафтопродукти осіли на дні моря. Щойно потеплішає, течії рознесуть їх по морю. Й навіть на Південний берег Криму. Через це наступний туристичний сезон може опинитися під загрозою.

Зараз ви читаєте новину «Українські вчені можуть ліквідувати нафтові плями в морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути