Ексклюзиви
пʼятниця, 23 травня 2008 14:59

Тисячолітній дуб від браконьєрів захистило болото

Автор: фото: Наталія ХОРОЛЬСЬКА
  Інженер лісового господарства Шишацького лісництва Антон Мазняк (ліворуч) і помічник лісничого Сергій Павленко намагаються обхопити руками дуб у лісі поблизу села Великий Перевіз Шишацького району на Полтавщині. Щоб це зробити, їм потрібно ще три-чотири л
Інженер лісового господарства Шишацького лісництва Антон Мазняк (ліворуч) і помічник лісничого Сергій Павленко намагаються обхопити руками дуб у лісі поблизу села Великий Перевіз Шишацького району на Полтавщині. Щоб це зробити, їм потрібно ще три-чотири л

Тисячолітній дуб заввишки 25 м і майже 3 м в діаметрі росте в лісі поблизу села Великий Перевіз Шишацького району на Полтавщині. Його можуть обхопити 5–6 осіб. Дерево росте на болотистому ґрунті. Лісники вважають, через таке розташування дуб не засох і його не спиляли браконьєри.

— Про існування дерева знали давно, але розповідати про нього не спішили, — каже 41-річний Сергій Павленко, помічник лісничого. — Лише 1998 року нині покійний Микола Пономаренко написав про тисячолітнього дуба в пресу.

Раніше до найстарішого дерева Полтавщини через болото не можливо було дістатися. Тепер працівники лісгоспу проклали до нього дерев"яний місток.

— Вже не раз пожалкували за це, — хитає головою Сергій Васильович. — Багато хто взнав, де знаходиться дуб. І люди почали до нього їздити.

Поряд із деревом видно сліди кількох вогнищ.

— Не знають, що в лісі не можна багаття палити, — обурюється інженер лісгоспа 19-річний Антон Мазняк. — Біля дуба ростуть занесені до Червоної книги проліски, конвалії. Вогонь їх знищує.

Лісники запевняють, що тисячолітнє дерево проживе ще не одну сотню років. Цієї весни на ньому знову з"явилося листя.


Під дуб Максима Залізняка закопали мертвих корів

Найстарішим в Україні вважається 1300-річний дуб в урочищі Юзефин на Рівненщині.

Найвідоміший дуб росте на Черкащині, в Національному заповіднику "Чигирин" біля села Буда Чигиринського району. Має 24 м заввишки і 9 м в обхваті. Його називають дубом Максима Залізняка. Місцеві переказують, що 1768 року загони гайдамаків на чолі зі своїм ватажком давали під деревом клятву боротися з поляками. У 1997–1998 роках дуб почав засихати. Аби його врятувати, в свердловини глибиною 70 м навколо стовбура закачали спецдобрива. Під корінь закопали кілька здохлих корів.

Зараз ви читаєте новину «Тисячолітній дуб від браконьєрів захистило болото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути