вівторок, 30 жовтня 2018 05:41

"Сонця не буде видно кілька років. Атмосфера заповниться попелом"

Протягом наступних 17–100 ро­ків є загроза, що із Землею зіткнеться інше космічне тіло. Це може призвести до збільшення катаклізмів і зміни клімату.

— 2029-го астероїд Апофіс пролетить біля Землі, але не зачепить її. За сім років повернеться. Тоді може зіткнутися — через нахил кута власної орбіти, — говорить науковий співробітник Головної астрономічної обсерваторії НАН України 60-річний Сергій Осіпов.

Астероїд відкрили 2004‑го американські вчені Рой Такер, Девід Толен і Фабриціо Бернарді з національної обсерваторії "Кіт-Пік", що розташована в штаті Аризона. Він має діаметр 300 м, вагу 20 млн т.

— Через велику кількість чинників учені й досі не можуть точно розрахувати кут його нахилу. Якщо все ж таки Апофіс зіткнеться з планетою, наслідки можуть бути різні, — продовжує Осіпов. — Усе залежить від місця падіння астероїда. Якщо потрапить у Антарктиду — буде вибух. Кілька років йтиме адаптація після цього. Може змінитися клімат — йтиме сніг, не буде видно Сонця. Земля не прогріватиметься. Все сільське господарство вимре. При падінні в Атлантичний океан виникне кілометрова хвиля, яка знесе все на найближчому узбережжі.

Найбільша загроза для Землі — від ­планети чи астероїда, які ще не відкриті. Бо неможливо прорахувати їхніх характеристик і наслідків від зіткнення.

— Є багато комет, які не відкрили. Вони утворюються на межах Сонячної системи. Можуть доправити до Землі нове життя або інфекції, — каже Сергій Осіпов.

Космічні тіла падають на Землю щомісяця. Щодоби на Землю випадає кілька тонн метеоритного матеріалу.

— Він згоряє, щойно потрапляє в ­атмосферу. Якщо не згоряє, то падає в океан або безлюдні місця. Це невеликі камінці. Якби упав астероїд із півкілометра, потужного вибуху не уникнути, — говорить астроном 57-річний Юрій Іващенко. — Важливий розмір астероїда, а не його склад. Діаметром кілька метрів вважають спокійним об'єктом. Він згорає в атмосфері. Тіла від 50 метрів у діаметрі можуть призвести до таких локальних катастроф як землетрус. Кілометр і більше — це ядерна зима.

Є щонайменше 20 вулканів на планеті, що можуть упродовж наступних 200–500 років знищити частину всього живого на Землі.

Одна з найнебезпечніших точок — Єллоустонський вулкан, розташований у штаті Вайомінг у США. Його виверження спровокує зміну клімату на планеті. Сонця не буде видно кілька років. Атмосфера заповниться попелом.

Також Землю може знищити Сонце. Воно спалює в собі майже 600 млн т водню ­щосекунди. За чотири-п'ять мільярдів ­років він закінчиться. Сонце почне спалювати ­гелій.

Потім розширюватиметься і втрачатиме зовнішні шари. Це призведе до ослаблення його сили тяжіння. Як результат — усі планети Сонячної системи зійдуть із власних орбіт.

— Ймовірність такого розвитку подій стовідсот­кова. Але трапиться подібне лише за три-чотири мільярди років. Для людства це вічність. У галактичних мірках — норма, — додає Сергій Осіпов.

Бомб вистачить, щоб двічі знищити все живе на планеті

У дев'яти країнах світу накопичилося протягом ХХ століття 17,3 тис. ядерних боєголовок. 1,8 тис. із них — у повній готовності. Бомб вистачить, щоб двічі знищити все живе на планеті, порахували у Міжнародній кампанії із заборони ядерної зброї. Таку зброю має США, Росія, Велика Британія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Північна Корея та Ізраїль.

Руйнівна хвиля від вибуху ядерних бомб — потужна. Вона змітає будівлі, подібно до цунамі. Піднімає вгору пил і рештки будівель. Радіація, залежно від потужності бомби, миттєво передається щонайменше на 4 км від вибуху.

Зараз ви читаєте новину «"Сонця не буде видно кілька років. Атмосфера заповниться попелом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути