Ексклюзиви

Слонова трава замінить вугілля і мазут

Харківська аграрна фірма "Квадро" засадила 10 га слоновою травою, або міскантусом. Учені стверджують, що її стеблини можна використовувати замість нафти, вугілля і торфу.

Трава, схожа на молодий бамбук, досягає 4 м заввишки. Доки вона росте три роки — активно поглинає вуглекислий газ. А потім віддає його при горінні, виділяючи велику кількість енергії. Таке біопаливо набагато дешевше за викопне. Однак ефективність його нижча.

2010 року "Квадро" планує зібрати з експериментальної ділянки 200 т врожаю. За цей час у місті Первомайському збудують завод, на якому скошені стебла перероблятимуть на спеціальні гранули. Їх можна буде використовувати як паливо на електростанціях.

Із міскантуса роблять легкий бетон

Першу партію міскантуса допомагали висаджувати спеціалісти з Німеччини. У цій країні близько 10% енергії отримують із біопалива — етанолу, рапсового масла і міскантуса. Агроном Гюнтер Геблер каже, що вирощувати слонову траву вигідніше, ніж культивувати рапс.

— Рапс дуже швидко виснажує землю, і потім на ній нічого не росте, — пояснює він. — А міскантус можна один раз засіяти і знімати врожаї протягом трьох десятиліть. До того ж трава зовсім невибаглива. Росте в будь-якому кліматі майже без води.

Слонову траву можна використовувати не тільки як паливо. У будівництві з міскантуса роблять легкий бетон, матеріал для штукатурки, ізоляції дахів, віконні і дверні рами. Із трави також можна робити папір і картон.

Міскантус вже кілька років вирощують у Західній Європі та США.

Зараз ви читаєте новину «Слонова трава замінить вугілля і мазут». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути