вівторок, 22 травня 2018 06:05

Провели операцію з пересадки пам'яті

Науковці з Каліфорнійського університету Лос-Анджелеса пересадили пам'ять від одного равлика до другого.

Молюсків розділили на дві групи. Одну протягом 20 хв. піддавали дії електричного струму. Добу після експерименту равлики відпочивали. Потім маніпуляцію зі струмом повторювали знову. Завдяки цьому у тварин виробився 50-секундний захисний рефлекс. Другу групу равликів не стимулювали. У них захисна реакція тривала лише 1 с.

Вчені видобули РНК із нервової системи молюсків, яких вражали струмом, і ввели її в невелику групу тих, які ще не були чутливими до електричних імпульсів.

Нечутливі равлики після цього почали поводитися так, ніби вже зазнавали ударів струмом, стискаючись — тобто демонструючи захисну реакцію — на понад 40 с. Результати виглядали так ніби їм перемістили пам'ять. Досліження може додати ваги деяким припущенням вчених, висунутим ще кілька десятиліть тому, про те, що РНК має стосунок до пам'яті.

Висновки учених можуть допомоги у боротьбі із наслідками таких хвороб, як посттравматичний стресовий розлад чи хвороба Альцгеймера. Це невиліковна хвороба головного мозку. На перших стадіях відмирають клітини мозку і страждає пам'ять. На пізніших людина втрачає здатність до самообслуговування і контролю за фізіологічними процесами.

Зараз ви читаєте новину «Провели операцію з пересадки пам'яті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути