Ексклюзиви
четвер, 18 жовтня 2007 15:52

Німці отримали дві Нобелівські премії
6

Ґерхардт Ертль (хімія)
Маріо Капеккі (медицина)
Мартін Еванс (медицина)
Олівер Смітіс (медицина)
Альберт Фера (фізика)

Персональними комп"ютерами та музичними MP3-плеєрами, які вміщують великий обсяг інформації, світ завдячує французові Альберту Фера, 69 років, і 68-річному німцеві Пітеру Ґрюнберґу.

Ці вчені 1989 року, хоч і не працювали разом, майже одночасно описали ефект гігантського магнетоопору (ЕГМ). Відкриття дозволило в тисячі разів збільшити щільність запису інформації на комп"ютерні жорсткі диски. Цього року за своє досягнення обидва вчені отримають Нобелівську премію в галузі фізики.

Фера і Ґрюнберґ запропонували новий тип запису інформації, при якому чергуються намагнічені та ненамагнічені ділянки жорсткого диску. Завдяки цьому в останні 10 років ємність звичайного комп"ютера зросла в 50 разів — із 10 до 500 Гб. Ґрюнберґ запатентував винахід і отримував за нього гроші відтоді, як 10 років тому надійшов у продаж перший комп"ютерний вінчестер, зроблений за їхньою з Фера технологією.

Про присудження Нобелівської премії Пітер Ґрюнберґ дізнався в офісі:

— Я сидів собі і працював, аж мені подзвонили на мобільний телефон. Зв"язок був такий жахливий, що пройшло хвилин десять, перш ніж я почув слово Стокгольм і все зрозумів.

Пітер Ґрюнберґ народився в чеському місті Пільзені. Після війни родина переїхала до Німеччини. Учений спочатку працював у Канаді, потім повернувся. Одружений, має трьох дітей. Однак наукою займається лише його молодша донька Анна. Старші син та донька присвятили себе сім"ям.

Альберт Фера народився в містечку Каркасон на півдні Франції. У молоді роки активно займався спортом і навіть входив до любительської збірної з регбі. Зараз він захоплюється серфінгом. Каже, підтримує форму, щоб була сила для нових відкриттів. Нині працює в Паризькому університеті.

Разом із премією вчені отримають $1,5 млн. Фера планує купити дім на березі моря, а Ґрюнберґ хоче більше подорожувати світом, відвідувати конгреси та конференції.

Нобелівську премію з медицини та фізіології отримають італієць Маріо Капеккі, 70 років, британці Олівер Смітіс, 82 роки, і сер Мартін Еванс, 66 роки. Вони ніколи не працювали разом. Однак майже одночасно описали метод впливу на мишачі гени, який може допомогти вилікувати багато смертельних хвороб.

Методика полягає в тому, щоб цілеспрямовано вносити мутований ген у клітини піддослідного організму. Він викликає патологічні зміни, і вчені отримують хворих мишей. Еванса цікавили тварини з раком грудей, Капеккі займався серцевими захворюваннями та хворобою Альцгеймера, а Смітіс — гіпертонією.

Учені виявили генетичне походження багатьох хвороб і змогли лікувати мишей, впливаючи на мутований ген. Цей спосіб вони вважають прийнятним і для людей. Генетичний код людини набагато складніший за мишачий, тож метод Капеккі, Смітіса та Еванса ще потрібно доопрацювати. Перші результати своєї роботи вони опублікували ще 1989 року, проте на сьогодні в генній інженерії ніхто не просунувся далі.

Нобелівським лауреатом із хімії цього року став 71-річний німець Ґерхардт Ертль. Із другої половини 70-х років по сьогодні він є лідером у галузі дослідження хімічних реакцій на поверхні твердих тіл.

Еванса цікавили тварини з раком грудей

Першим їх відкрив німець Фріц Габер, за що 1918-го також отримав Нобелівську премію. Ертль описав ці процеси і знайшов їм практичне застосування. За рахунок його досліджень, запустили сучасне виробництво напівпровідників і чипів, які стоять у кожному комп"ютері.

Досліди Ертля дозволили також пояснити деякі процеси, пов"язані з глобальним потеплінням. Учений виявив, що реакції фреона, який називають убивцею озонового шару, проходять саме на поверхні твердих тіл. У цьому випадку ними є мікроскопічні кристалики льоду високо в атмосфері.

Учених нагородять 10 грудня, в день, коли 1896 року помер Альфред Нобель.

Зараз ви читаєте новину «Німці отримали дві Нобелівські премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути