четвер, 26 квітня 2007 17:18

На Юрія виганяють худобу на пасовище

У вівторок на четвертому тижні по Великодні вшановують Максимівську ікону Божої матері. На ній Богородиця з малям зображена в повний зріст. Вона вручає широку стрічку з хрестами — омофор — митрополиту Максиму.

До Моздокської ікони Божої матері моляться в середу. На честь образу в місті Моздок, що в російській республіці Північна Осетія-Аланія, звели храм та жіночий монастир. Вважається, що ікона зцілює при раптових нападах недуги.

Служби до Кіпрської ікони Богородиці проводять у четвер. Божа мати на образі сидить на троні з сином, а ангели тримають над нею пальмове листя. Ікона явилася на Кіпрі 392 року. Там вона й зберігається в одному з монастирів.

Найголовніше свято тижня — Великомученика Георгія Побідоносця — припадає на неділю. Георгій народився в багатій сім"ї в ліванському Бейруті. Коли підріс, пішов служити до війська. Там став тисяченачальником при імператорі Діоклетіані.

Останній був ревним прихильником язичництва й винищував усіх християн. Постійні вбивства людей за віру обурювали Георгія. Тоді він роздав усе своє багатство, відпустив на волю рабів, прийшов до імператора і сказав, що сам став християнином. Колишній воєначальник звинуватив правителя в жорстокості. Своєю мужністю та розумом Георгій подобався імператору, тому Діоклетіан попросив його зректися Христа. Однак той стояв на своєму.

Тоді Георгія ув"язнили й почали катувати. Руки та ноги защепнули в колодках, а на груди поклали важкий камінь. Згодом почали бити батогами, кидали в негашене вапно, примушували бігати у черевиках із цвяхами. Зрештою імператор наказав відрубати Георгієві голову. Це сталося 303 року.

За мужність християни назвали Георгія Побідоносцем. Зображають святого на білому коні зі списом. Він убиває змія. За легендою, це сталося після смерті святого. Тварина жила в озері неподалік Бейрута та пожирала місцевих жителів. Однак, коли змієві привели доньку правителя міста, раптом з"явився Побідоносець на коні та убив змію. Після такого чуда всі жителі прийняли християнство.

Через те що Георгій був верхи, його почали вважати покровителем скотарства та захисником від хижаків.

У народі день Святого Георгія називають ще Юрієвим. Після молитви Великомученикові святою водою окроплюють будинок та господарство. Уперше після зимівлі виганяють на пасовище худобу. Зазвичай підганяють тварин освяченою вербою, щоб хвороби весь сезон не чіплялися.

Зараз ви читаєте новину «На Юрія виганяють худобу на пасовище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути